Vilhelm Junnila Asukkaat ensin.

Kaikki blogit puheenaiheesta kulutus

Huonoja säästövinkkejä pienituloisille

"Lopeta tupakanpoltto ja vähennä kaljan juontia."

Osa tietty trollaa, mutta löytyy myös vakavalla naamalla ääliömäisyyttään jakavia, jotka kertovat tuota hyvänä säästövinkkinä köyhille.

 

Inflaatio tulotasoittain

Tilastokeskuksen Tieto&Trendit-aviisissa oli juttu "Köyhyysrajalla hinnat ovat nousseet enemmän". Ajattelin silti tehdä oman version käyttäen Kotitalouksien kulutus-tilastoa, sekä Kuluttajahintaindeksiä.

Yli 64 vuotiaiden kulutusmenot kasvussa, eikä ihme

Muunmuassa YLE uutisoi otsikon mukaisesti Tilastokeskuksen julkistusta. Tilastopäällikkö Tarja Hatakka pitää tuloksia yllätyksellisinä. Ei tuo nyt niiiin yllätys pitäisi olla, jos katsoo viikko aiemmin julkaistua Tulonjaon kokonaistilastoa ja vertailee vuosia 2012 ja 2016 ikäryhmittäin. Toki eläkeläisten kulutus on edelleen keskimäärin pienempää kuin (työssäkäyvillä) työikäisillä, minkä nyt ei pitäisi olla yllätys.

Unohtunut syntytieto

Kalevalaisessa perinteessämme on mielenkiintoinen käsite, synnyt. Syntytiedolla tarkoitetaan ajattelua, jossa jonkin asian alkuperä tunnetaan mahdollisimman tarkasti sen syvimpiä juuria myöten. Syntytiedon käsitettä on kehittänyt erityisesti filosofi Tere Vadeń .

Kun elämäntapa perustui vuodenkiertoon ja luonnonantimiin, resurssien rajallisuus sekä paikallisen luonnon ja ihmisten välinen kohtalonyhteys olivat itsestäänselviä asioita. Perustarpeet, kuten ruoka ja vaatetus, hankittiin omavaraisesti, joten elämäntavan perusta oli yhteisön ymmärrettävissä.

Valtion velkaantuminen ei lisää yksityisiä säästöjä

Usein toisteltu ja perätön väittämä, valtion velkaantuminen lisää yksityisen sektorin säästöjä, pohjaa virheelliseen näkemykseen. Väittämän esittäjät perustelevat uskomuksensa. Kuluttajat ymmärtävät valtion velkaantumisen olevan vain lykättyä veronmaksua ja valmistautuvat maksamaan kohoavia veroja säästämällä verorahat.

Lomaraha ei ole harmiton rakenne

Hallitus on aikeissa viedä lomarahat osaksi lainsäädäntöä, mikä potentiaalisesti voisi tuoda lomarahat myös työpaikoille, joissa sitä ei ennestään ole ollut. Ilmeisesti tämän olisi kuitenkin tarkoitus onnistua niin, ettei työpaikkojen palkkakustannukset kasvaisi. Pohjimmiltaanhan lomaraha on vain yksi, hieman outo osa palkkaa, eikä se sellaisenaan juuri vaikuta työnantajan tai työntekijän asemaan. Kokonaisuudessaan uskoisin sen kuitenkin olevan suomalaiselle yhteiskunnalle haitallinen käytäntö.

Sosiaalisia perusteluja ei kannata aina verhota markkinatalousargumentteihin

Olen havainnut, että on varsin yleistä, että jotakin poliittista agendaa ajetaan tahallaan muulla kuin todellisella perusteellaan. Aikaisemmissa kirjoituksissani on ollut tällaisista paljon esimerkkejä, tyypillisenä analysointimenetelmänä eturyhmien tunnistaminen. Edellisen kirjoitukseni esimerkki koski keskustaoikeistolaista koulutuspolkujen järjestämistapaa tai -tavoitetta.

Deflaatiopeikko öljyn kimpussa

Rahan arvon nouseminen, deflaatio, tuo talouden kauhea peikko, jota monet niin täällä Puheenvuoron blogeissa kuin ministeriöiden työhuoneissakin pelkäävät. Tuo hirviö, joka on kuulemma vaarassa tuhota koko euroalueen talouden, kun kukaan ei enää kuluta. Ihmiset lakkaavat syömästä ja lämmittämästä kotejaan, koska huomenna saa ruokaa ja lämpöä halvemmalla. Auton ostoa ja etelänmatkaa lykätään ikuisuuteen, koska sitten ne saa ilmaiseksi. Talous ei kasva, vaan suorastaan luhistuu.

Hehkulamppuhuijaus & tuotteiden suunniteltu vanheneminen

Ilmiö nimeltä suunniteltu vanheneminen on nyky-yhteiskuntamme rakenteellisten ongelmien ytimessä: jotkut tuotteet, kuten alla olevassa dokumentissa esitelty hehkulamppu, ovat kysynnän varmistamiseksi suunniteltuja kestämään vain tietyn ajan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä