Vilhelm Junnila On kotiinpaluun aika.

Kaikki blogit puheenaiheesta ALDE

Euroopan parlamentille valittiin uusi puhemies

Eilen illalla Euroopan parlamentti valitsi itselleen uuden puhemiehen väistyvän puhemiehen, saksalaisen Martin Schultzin (S&D) tilalle. Uusi puhemies on italialainen Antonio Tajani (EPP).

ALDE:n puheenjohtaja linjoilleni pakolaiskysymyksessä

Euroopan parlamentin täysistunnossa puhuttiin eilen tiistaina jälleen pakolaiskriisistä ja siitä, miten kriisi tulisi ratkaista. Komissio ehdottaa yhteistyön lisäämisestä unionin ulkopuolisten maiden, erityisesti Afrikan maiden, kanssa.

Parlamentissa komission esitykseen suhtauduttiin pääosin myönteisesti. Useat mepit kuitenkin varoittivat kopioimasta ongelmallista Turkki-sopimusta muiden maiden kanssa.

Keskusta yrittää hämätä äänestäjiä

Istun Mirja Vehkaperän kanssa neljänä päivänä viikossa saman pöydän ympärillä eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Mielestäni Mirja on keskustalainen siitä paremmasta päästä. Nyt kuitenkin vaalien läheisyys saa myös Mirjan mopon keulimaan.

Haluatko todella samaan liittovaltioon Välimeren maiden kanssa?

Suomesta valittavien EU-parlamenttiedustajien ryhmistä käytiin aiemmin keskustelua. Erityisesti puhutti se, mihin ryhmään perussuomalaiset mepit asettuvat.  Vastaus oli ja on yhä sama.  Ryhmän nimi ei ole avainasia, vaan sen tavoitteet.

Jos tulen valituksi EU-parlamenttiin, liityn ryhmään, joka selkeästi vastustaa liittovaltiokehitystä ja jossa saan oikeuden toimia Suomen kansan etujen mukaisesti sellaisena kuin nämä edut näen.  Olen johdonmukaisesti edelleen nyky-EU:ta ja -euroa vastaan.  Tällainen iso ryhmä varmasti muodostuu parlamenttiin.

Punamulta tyhjentää lapsesi lautasen

Helsingin Sanomien mukaan SDP:n puolueosasto Globaalisosialidemokraatit esittää puoluekokousaloitteessa haittaveroa lihalle. Lisäverojen esittäminen ei sinänsä ole uutta sosialidemokraateille. Nyt puolueosasto perustelee haittaveroa ympäristö- ja ilmastosyillä.

Brysselin "kepu" toimii päinvastoin kuin Suomen kepu

Keskusta ja RKP kuuluvat Euroopan unionin parlamentissa liberaalien Alde-ryhmään. Tilanne on hassu, jopa tragikoominen, sillä Alde on EU-parlamentin puolueryhmistä kaikkein kiivain maataloustukien vastustaja ja kaikkein kiivain liittovaltion kannattaja. Tosin vaaliohjelmia on hieman siloiteltu aikaisemmista, mutta käytännön tasolla Alde-puolueen politiikka ei ole muuttunut.

Entä Suomen kepun toiminta? Se on kahdella katiskalla pyytämistä, kuten Timo Soini kuvaavasti totesi. Toisaalla ovat liittovaltiokepulaiset ja toisaalla väyrysläiset.

Alde, Sampo Terho ja minä

Eurovaalien edellä on jälleen viritetty keskustelu keskustan viiteryhmästä Aldesta, liittovaltiosta ja maatalouskannoista. On hyvä tietää, että keskustan eurooppalainen viiteryhmä puolustaa maataloutta.

Esimerkiksi perussuomalaisten viiteryhmästä EFD:stä ei voi sanoa samaa. Kyseinen ryhmä äänesti pääasiassa Suomen kantoja vastaan, kun marraskuussa 2013 parlamentti äänesti EU:n maatalouslainsäädännöstä vuosille 2014-2020. Onneksi Sampo Terho äänesti sentään puolesta.

Paavo Väyrynen esittää perussuomalaisille Alde-ryhmää

Paavo Väyrynen esittää Perussuomalaisille, että Eu-vaalin jälkeen he liittyisivät Euroopan liberaalidemokraattiseen Alde-ryhmään Euroopan Parlamentissa.

Eurosikaa säkissä

Mitä saa, kun äänestää Euroopan parlamentin vaaleissa keskustaa? Saattaa saada Olli Rehnin linjan. Tai saattaa saada Paavo Väyrysen linjan. Tai jotain näiden äärinäkemysten väliltä.

Yhtä kaikki, ääni menee joka tapauksessa kolmen eri linjan ryhmälle, Euroopan liberaalidemokraateille (ALDE).

Keskusta ja eurovaalit

Olli Rehn tuntuu saavan kannatusta ALDE:n kärkiehdokkaaksi tulevissa eurovaaleissa. ALDE:n jäsenpuolueiden puheenjohtajista 14 on ilmoittanut tukensa Olli Rehniä. Hänen takanaan on nyt noin 180 ääntä jaettavista 400 äänestä. Belgialaisen vastaehdokkaan Guy Verhofstadtilla on puolestaan takanaan viisi ALDE:n jäsenpuoluetta. Uusia ehdokkaita ei enää kisaan odoteta. Ehdokkaiden asettamisaika päättyy tulevana perjantaina.

Valinta kärkiehdokkaasta tehdään 01.02.2014 suljetulla lippuäänestyksellä. Tulos julkistetaan tämän jälkeen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä