Vilhelm Junnila On kotiinpaluun aika.

Kaikki blogit puheenaiheesta Ydinsodan vaara ja sen torjuminen

Huoli ydinaseista on aiheellinen

Presidentti Niinistö esitti viime viikolla maanpuolustuskurssin avajaisissa huolensa ydinaseuhkien uudesta kasvusta. Kylmän sodan ajoilta periytynyt sopimusjärjestelmä on alkanut purkautua, ja presidentin mukaan ”sopimukseton tila toisi mukanaan valtavia riskejä. Mennyt kylmä sota vaihtuisikin jääkylmäksi sodaksi”.

Vieläkö sienipilveä pitää pelätä?

Ydinräjähdyksen synnyttämä valtava sienenmuotoinen pilvi on kuulunut ihmiskunnan kauhukuvastoon 1950-luvun alun pommikokeista lähtien. Mutta kuinka suuri on tällä hetkellä johtavien ydinsuurvaltojen USA:n ja Venäjän välisen ydinsodan syttymisen vaara?

Suurvallat ydinaseiden rajoitusjärjestelmän murentajina

Ensi perjantaina tulee kuluneeksi viisikymmentä vuotta päivästä, jolloin Irlannin aloitteesta valmisteltu maailmanlaajuinen ydinsulkusopimus valmistui ja se avattiin eri maiden allekirjoitettavaksi. Sopimus on tarjonnut hyvän perustan myöhemmille ponnistuksille ydinaseiden leviämisen ehkäisemiseksi. Viime aikoina kuitenkin sekä Venäjän että Yhdysvaltojen röyhkeät pyrkimykset oman erityisasemansa hyväksikäyttämiseen ovat vieneet tehokkaasti pohjaa tuolloin omaksutun järjestelmän legitimiteetiltä.

Ydinsulkusopimus

Sodan merkit

Tämän vuoden talouskehitystä koskevat odotukset ovat korkealla, mutta suuri vipurahasto Bridgewater varoitti muutama päivä sitten populismin kannatuksen lisääntyneen samaan tapaan kuin toisen maailmansodan kynnyksellä. Sodan uhka huolestuttaa World Economic Forumin kyselyn mukaan myös Davosiin valmistautuvia huippujohtajia. Nämä tahot tietävät sijoitustensa haihtuvan tuhkana ilmaan ison rähinän alkaessa, ja juuri nyt riskin koetaan olevan todellinen.  

Järjen periaatteita on korostettava

Toinen läsnä oleva on poliittisen systeemin kärki, jonka kasvojen ilmeiden antaman armon alla syntyy satojen miljoonien ihmisten mahdollisuus jatkaa elämäänsä. Se toinen ei ole ihminen vaan kauhistuttava systeemi, jonka valitulla herralla on valta ja mahdollisuus virittää ydinpommi ennen sen raukeamista tyhjäksi. Siten hetken herra on suorittanut tehtävänsä valtion turvallisuuden ja hyvinvoinnin takaamiseksi. Viidenkymmenen miljoonan asteen kuumuuden vallitessa ihmispopulaatio on valmis ja täydellinen.

Ehdotus uudeksi Venäjä-strategiaksi

Viime aikoina on keskusteltu paljon siitä, mitä tulisi tehdä Itä-Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi sekä Venäjän ja länsimaiden välisten jännitteiden purkamiseksi. Seuraavassa minun listani. Toki tiedän, että se mitä tulisi tehdä ja mitä ollaan valmiita tekemään ovat ainakin toistaiseksi aika eri asioita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä