Vilhelm Junnila On kotiinpaluun aika.

Kaikki blogit puheenaiheesta Vanhusten hoito

Ainakin seitsemän syytä äänestää

 

Äänestämättä jättäminen on ääni nykyisen menon jatkumiselle, nukkuminen vaaleissa ei auta Sinua eikä heikommassa asemassa olevaa suomalaista.

 

Köyhien köyhtymistä eivät oikeistopuolueet pysäytä ja leipäjonot jatkaisivat kasvuaan.  Yritystuista löytyisi varmasti karsittavaa ja näin saataisiin varoja pienimpien eläkkeiden ja työttömyyspäivärahojen korotuksiin. Sulle mulle - lehmänkaupat pois politiikanteosta.

 

Sote pitää suunnitella alusta pitäen uusiksi - tuumaustauko

 Kun sote karahti kiville, niin yhdeltä ja toiselta on kysytty, että mitäs nyt neuvoksi. Alivaltiosihteeri Päivi Nerg on sanonut soten lopullisesta valmistumisesta: ”Ei meillä Suomessa ole muuta mahdollisuutta. On löydettävä malli.”

Vanhusten hoivapalvelujen järjestäminen yhteiskunnan tehtäväksi

Kuten otsikossa lukee, hoivapalvelut otettava kokonaisuudessaan yhteiskunnan hoidettavaksi. Ei näytä olevan sellainen ala, joka sopisi yksityisten monikansallisten pääomien hoidettavaksi.

Alavudella räikeä tapaus. Vasta kuukauden toiminnassa ollut Attendon yksikkö otettu tänään kuntayhtymän haltuun. Attendon, Espiren ym kasvottomien omistajien toiminta ei näytä soveltuvan ikäihmisten tarvitsemien hoivapalvelujen hoitamiseen.

Vanhustenhoito ei parane hoitajamitoitusta vastustamalla

Keskustelu vanhusten hoidosta ei ota laantuakseen ja hyvä niin. Siinä, missä järkytys ja suuttumus Esperi Care -toiminnasta yhdistää kaikkia, on korjaustoimenpiteistä paljon erilaisia mielipiteitä. Olennaiseksi kysymykseksi keskustelussa on noussut, kenen vika on se, että tällaista on päässyt tapahtumaan?

Myös ikäihmisen on voitava äänestää jaloillaan

Esperi Caren tapaus on osoittanut karulla tavalla, mitä voi tapahtua, jos hoitajien hätähuutoa ei oteta vakavasti tarpeeksi ajoissa. Esimiesten nimenomainen tehtävähän on varmistaa, että juuri oikea määrä oikeanlaista osaamista on paikalla juuri oikeaan aikaan. Esperi ei ole ainoa laatuaan, vaan julkisuudessa on tullut esiin muitakin tapauksia, kuten nyt tiedetään. Lisäksi on käynyt ilmi, että joissakin hoivapaikoissa on jopa käytetty haamuhoitajia työvuorolistoilla, siis ihmisiä jotka eivät oikeasti ole käytettävissä. Tämä on aivan käsittämätöntä ja epärehellistä toimintaa.

Markkinaehtoinen kaava ei vastaa ihmisen olemisen vaatimuksiin

Markkinaehtoisen kaavan mukaan ihmisen täytyy myydä työvoimansa markkinahintaan. Jos se ei käy kaupaksi, se pitää antaa vastikkeetta työnantajien käyttöön. Kyvyttömät ihmiset joutuvat saman mekanismin uhriksi, siis kuka halvimmalla ottaa vastuulleen surkeassa tilassa olevan ihmisen, saa hänen kyvyttömän  ruumiinsa pikkurahalla käyttöönsä. 

Juha Sipilän möläytys on suora syöttö Sanna Marinin lapaan

Pääministeri Juha Sipilä lohkaisi tänään perjantaina Suomen Yrittäjien pääministeritentissä, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan hän ei tuo enää yhtään esitystä.

”Siihen valiokuntaan en enää uskalla tuoda yhtään mitään”, keskustan puheenjohtaja tokaisi, kun sdp:n puheenjohtajaa sijaistava Sanna Marin kysyi Sipilältä hoitajamitoituksesta.

Ikäihmisten hoivan epäkohdat kitkettävä juurineen 

Hoivakoti Esperi Caren räikeiden epäkohtien lisäksi julkisuuteen on nousut useita muita vakavaia laiminlyöntejä ikäihmisten palveluissa ja kohtelussa. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen julkaiseman vanhuspalveluiden tila-seurantatutkimus 2014–2018 mukaan vanhustenhuollossa on epäkohtia niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella. Nykyisin kunnat tuottavat itse noin puolet tehostetusta palveluasumisesta ja puolet ostetaan yrityksiltä sekä muilta tahoilta kilpailuttamalla.

Tutkivalle journalismille tehtävä

Kyllä nyt oppositio mässäilee vanhusten hoidolla. Lyhyt katsaus Pohjois-Karjalan yksityistettyihin hoitokoteihin antaa hyvän kuvan, ketkä ovat olleet myymässä. Useimmissa tapauksissa julkinen valta tai sen hallinnoimat yhdistykset  ja  niiden päättäjät ovat olleet sosiaalidemokraatteja. Heidän aloitteistaan hoitokoteja on myyty ahneuden alttarille.

Mahtuvatko maakunnat enää ovista?

Sote- ja maakuntauudistusta on markkinoitu jatkuvasti sloganilla maakuntien ”leveämmistä hartioista” palveluiden tuottamiseen. Viimeksi tämä tuli esille Saarikon väittäessä, että vanhuspalvelut saadaan kuntoon, kun ne siirtyvät maakuntien leveämmille hartioille. Aikaisemmin on samaa väitetty sotekeskusten perustamisen ja kilpailuttamisen yhteydessä. Väkisinkin tulee mieleen kysymys siitä, kuinka leveät hartiat oikein tarvitaan kaikkien tehtävien kantamiseen ja millaisella treenauksella ne hartiat saadaan aikaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä