Vilhelm Junnila On kotiinpaluun aika.

Kaikki blogit puheenaiheesta Maantiede

Pääkaupunki siirrettävä pois Helsingistä

Suomen maantieteellinen ja poliittinen asema edellyttäisi pääkaupungin sijoittamista pohjoisemmaksi kuin nykyisin aivan maan eteläkärjessä sijaitseva Helsinki.

Oikeampi paikka voisi puolustuspoliittisesti löytyä akselilta Kauhajoki-Vaasa. Aluepoliittisesti oikeampi sijainti olisi akselilla Kajaani-Oulu. Käytännössä maantieteellinen realiteetti ohjaisi uuden pääkaupungin sijaitsemaan Kuopio-Jyväskylä -akselilla.

Seutukuntien tuore elinvoimaselvitys yllättää

Yle julkaisi Timon Aron selvityksen seutukuntien elinvoimasta. Tuloksia täytyy tulkita varoen sillä niiden takaa löytyy hyvin erilaisia selityksiä ja yllätyksiä. Nostan esiin joitain huomioita.

 

Selvityksessä puhutaan elinvoimasta, mutta lukijan on syytä olla tarkka sanan luoman mielikuvan suhteen. Näet, mitä pienempiä seutukuntia tarkastellaan sitä enemmän yksittäiset syyt veivaavat tuloksia puoleen tai toiseen.

 

Taistelu väärää tietoa vastaan - Suomen kaupungistuminen

Tämän viikon maanantain Kauppalehden pääkirjoitus toisti saman virheen kuin Tekniikka&Talous-lehdessä YIT:n Juha Kostiainen perjantaina. Kumpikin väittävät Suomen kaupungistumisasteen olevan 70 % ja koska Ruotsin vastaava on selvästi enemmän, olemme jäljessä. Tämä on tarina tavallisesta tilastovirheestä, josta on syntynyt sitkeä myytti.

 

Eurooppa - maailman vaikein alue yhdistää?

EU:n vaikeuksia seuratessa voisi olla hyvä välillä verrata maanosaa muihin. Näyttäisi siltä, että muilla on paremmat edellytykset yhdentyä.

 

Etelä-Amerikka on maantieteellisesti yhtenäinen, meret eivät riko aluetta. Andit ja Amazon kylläkin eristävät, asutus on alueen reunoilla eli rannikoilla, mutta itsenäinen liikkuminen on silti mahdollista. Espanjan ja portugalin kieli ovat kaikkialla, kuten latinokulttuuri ja katolinen kirkkokin. Mailla on samankaltainen historia ja etninen tausta. Maat ovat kuin veljeksiä keskenään.

 

A-talk ja myytti suomalaisten metsässä asumisesta elää

A-talk käsitteli torstaina asumiskustannuksia ja keskustelussa leiskui virheellisiä väitteitä sekä hämäriä mielikuvia Suomen maantieteestä. Tunnelmana oli, että juuri me suomalaiset asumme maalla. Väite ei pidä ollenkaan paikkaansa.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä