Vilhelm Junnila On kotiinpaluun aika.

Kaikki blogit puheenaiheesta Kasvikset

Se tunne, kun luulit olevasi eettinen vegaani

Olen sekasyöjä, jonka painotus vaihtelee kausittain vahvasti eläimiin painottuvasta vahvasti kasviksiin painottuvaan. Saattaisin olla vegaani, ellei vegaaninen ruokavalio lisäisi eläinten kärsimyksen määrää planeetalla. Seuraavassa selvennän ajattelukaaviotani edellisen väitteeni takana.

Se tunne, kun luulit olevasi eettinen vegaani

Sukupuoliroolit tappavat

Naiset eikun miehet pitävät makeasta eikun hei

Toinen juttu, mikä sukupuolivouhottamisessa häiritsee, on mielivaltaisten kliseiden korostaminen. Pieninkin kriittinen tarkastelu osoittaa, että kyse on usein mielivaltaisista kulttuurisista jäänteistä, jotka harmittomimmillaan ovat vain naurettavia, mutta vahingollisimmillaan tehokkaita aseita yksilöitä vastaan.


Monissa kulttuureissa naiset on liimattu makean kylkeen. Geisha, Marie-keksi jne. Sitten taas Puolan opettajani ilmoitti vakaumuksensa: miehet pitävät aina makeasta! 

Vihannekset verottomiksi

Hyvä kansanterveys on kansakunnan selkäranka. Kansalaisen huono terveys näkyy heikkona työllisyytenä, suurina terveys- ja lääkekuluina sekä inhimillisenä kärsimyksenä. Kansanterveyden näkökulmasta huolestuttava kehityssuunta on liikapainon jatkuva lisääntyminen.

Kasvikunnan bioenergiatalous

Kasvikunta on vuosimiljoonien aikana kerännyt biomassaansa sitoutunutta energiaa, joka on  paineolosuhteista riippuen muuntunut öljyksi, kivihiileksi tai maakaasuksi.  Nyt kun biotalouden nimissä ollaan painopistettä Suomessa muuttamassa olemassa olevan kasvavan biomassa polttoon energiatarpeita tyydyttämään, pitää samalla kysyä miksei samantien pyritä käyttämään kasvikunnan energiatalouden mekanismeja käyttäviä teknisiä järjestelmiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä