Vilhelm Junnila On kotiinpaluun aika.

Kaikki blogit puheenaiheesta Eläketurvakeskuksen laskelmat

Jos palkkaindeksi olisi ollut aina työeläkkeissä?

 

Palkkaindeksin palauttaminen työeläkkeisiin on tyrmätty viittaamalla Eläketurvakeskuksen tekemään ennusteeseen. Sen mukaan vuonna 2045, eli 30 vuoden päässä eläkerahastot olisivat reaalihinnoin nykyistä suuremmat, mutta vuoteen 2067 rahastot hupenisivat täysin.

Yksikään taloustutkimuslaitos ei tee yli kahdenkymmenen vuoden päähän ulottuvia ennusteita. Laskelmien luottamusvälit jäävät niin väljiksi, ettei arvioilla ole edes viitteellistä merkitystä. Silti ETK:n ennustus on muodostunut faktaksi, kun indeksiuudistuksesta käydään keskustelua.

Eikö jo riitä oletuksilla pelottelu?

Suomen kaikkien nuorisojärjestöjen puheenjohtajat kirjoittivat yhteisartikkelin otsakkeella ”Nuorisojärjestöt Kimmo Kiljuselle: Nyt riittää faktojen vääristely”. (Nuorisojärjestöt tiedottavat 18.4.2016)

On hienoa, että nuorisojärjestöt ovat löytäneet toisensa ja haluavat ajaa nuorten asiaa. Sääli, että emme yhdessä näe kuinka palkkatasoindeksi eläkkeissä on sekä nuorten että eläkkeensaajien etu. ”Faktojen vääristelijäksi” leimaamisesta huolimatta yritän vastata faktoilla, en olettamuksilla.

Suuri eläkepuhallus?

Neutraalin Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kautto kirjoittaa Talouselämässä (27.2.) häkellyttävän poliittisen puheenvuoron kätkeytyen asiantuntijan kaapuun. Hän on valinnut puolensa siinä eturistiriidassa, joka vallitsee eläkerahastoja paisuttavien ja eläkesäästöjään peräävien välillä. Muutama huomio:

Vastine Eläketurvakeskuksen toimitusjohtajalle

Toimitusjohtaja Rantala on kirjoittanut painavan kritiikin www.etk.fi/fi/service/etusivu/304/arkisto? kansalaisaloitteeseemme kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1591.  Muutama tarkennus Rantalan väitteisiin:
1. Emme ole tarkoituksellisesti käyttäneet ETK:lta saamiamme tilastotietoja valikoiden. Jos johtopäätöksemme kääntyvät päälaelleen ETK:n tarjoamaan viestiin nähden, niin se johtuu esitetyistä faktoista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä