Vilhelm Junnila On kotiinpaluun aika.

Vangitkin vanhuksia paremmassa asemassa

Vanhustenhoidon ongelmat ponnahtivat jälleen esille Esperi Caren vuoksi, jonka jälkeen poliitikot oikealla ja vasemmalla ovat sättineet toisiaan. Kysymys ei saisi olla vain yksityisen ja julkisen terveydenhoidon vastakkainasettelusta, sillä olemassa on hyviä ja huonoja kokemuksia molemmista. Vanhustenhoito soveltuu kuitenkin varsin huonosti voitontavoitteluun ja valinnanvapaudeksi verhoiltuun tulonsiirtoon. Finnwatchin mukaan yhtiö välttelee veroja korkojärjestelyllä ja enemmistö omistuksesta sijaitsee Jerseyn veroparatiisin rahastoissa.

Luin aluehallintovirastojen valvontatapauksia laajemmin ja suurin syy puutteisiin johtuu siitä, että henkilökuntaa on liian vähän. Vanhukset ovat nähneet nälkää ja ulkoiluttaminen ja virkistystoiminta on voinut kokonaan jäädä pois. Tällaista ei voi hyväksyä, tuotettiin palvelu sitten julkisena tai yksityisenä. Valvontaa on ylipäätään aivan liian vähän. Osa palveluntuottajista on voinut toimia vuosia ilman asianmukaisia lupia. Ehdotettu omavalvonta veisi ojasta allikkoon.

Juuri julkaistussa THL:n vanhustenhoidon raportissa käsitellään tilannetta esimerkiksi Turun, Kaarinan ja Liedon kannalta. Kunnat ovat ilmoittaneet, että vanhusten hoitoon on melko hyvin koulutettua työvoimaa suhteessa palveluntarpeeseen. Paraisilla tilanne on heikompi ja lisää tarvittaisiin. Entistä useampi kuntien vanhuspalveluista vastaava kuitenkin kantaa huolta kotihoidon ja erityisosaajien riittävyydestä. Vielä 2016 Turku ilmoitti, ettei kunnassa nimetä vastuutyöntekijää, jolta iäkäs ihminen saisi apua palvelujen toteuttamiseen.

Uudet huolet kohdistuvat toimintakyvyn tukemiseen ja perhehoidon määrärahoihin. Ongelmia on ollut myös päästä sosiaalihuoltolain mukaisiin odotusaikoihin. Jätin viime vuonna valtuustoaloitteen Naantalissa, jossa esitettiin selvitettäväksi, toteutuuko vanhuspalvelulaki ja sosiaalihuoltolaki mainituilta osin. Toivottavasti viime aikaiset uutiset pistävät vauhtia virkamiehiin.

Jos henkilökunnan määrässä ja valvonnassa on ongelmia, pidän myös lainsäädäntöä merkillisenä. Esimerkiksi vangeille turvataan lailla oikeus päivittäiseen ulkoiluun, mutta ympärivuorokautisessa pitkäaikaishoidossa olevat ikäihmiset voidaan säilöä sisään. Elämäntyönsä tehneitä eläkeläisiä tulisi kohdella kunnioittavammin. On käsittämätöntä, että vangitkin ovat vanhuksia paremmassa asemassa. Nyt puhtia päätöksiin!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei vankeja ja vanhuksia voi verrata keskenään. Monet hoidossa olevista vanhuksista ovat huonossa kunnossa olevia lähes liikuntakyvyttömiä dementiapotilaita. Ei ole ollenkaan niin varmaa, että vankilat olisivat parempia paikkoja vangeille, jos heidän lääkityksestään, vaippojen vaihdosta, pesemisestä, pukemisesta ja lusikalla syöttämisestä pitäisi huolehtia vartijoiden toimesta. Terveen nuoren miehen elämä on aina helpompaa kuin raihnaisen vanhuksen.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Joo...ei voi verrata.

Vanhukset maksavat rahaa tuosta hoidosta...eikä summmia mitata kympeissä.
Tämä on se mitä suomessa saa rahan vastineeksi.

Vangeille hoito on ilmaista tai saavat työstä jopa pientä palkkaa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Voi voi, vankeinhoitoon palkattaisiin kyllä heti lisää väkeä, jos tilanne olisi kuvailemasi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tässä oli taannoin julkisuudessa iäkkäämpi elikautisvanki, joka kieltäytyi anomasta armahdusta. Pidin hänen päätöstään tältä osin järkevänä, vaikkei tästä ehkä saisikaan yleistä ratkaisua.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pahinta mitä nuorelle terveelle ihmiselle voi tapahtua on vapauden menettäminen, kalterien taakse joutuminen jopa vuosiksi ja siksi puheet vankiloista "lepokoteina" on täyttä puppua.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Pahinta mitä nuorelle terveelle miehelle voi tapahtua, on osoittautua niin tyhmäksi, että tekee niin vakavan rikoksen, että menettää vapautensa. Kovin helposti se ei tänä päivänä onnistu, vaan vaatii tavallista suurempaa tyhmyyttä.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Kyllä terveyden menettäminen voi olla useissa tapauksissa paljon vankilaa pahempi koettelemus. Tervekin voi sairaustua niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Tervekin voi joutua vakavaan onnettomuuteen ja esim. halvaantua.

Ja jos nuori ei olekaan terve vaan esimerkiksi mielenterveysongelmainen, niin on olemassa vankilaakin ikävempiä paikkoja. Pitkä hoitojakso, voimakkaine (pakko)lääkityksineen esimerkiksi suljetulla psykiatrisella osastolla on aivan vankilaan verrattava tai moninverroin pahempi kokemus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset