Vilhelm Junnila On kotiinpaluun aika.

Kansan tiedettävä edustajiensa taustat

Eduskunta vaati, että tiedustelulakien vuoksi perustettava tiedusteluvalvontavaliokunta voi valvoa koko suojelupoliisin toimintaa. Valiokuntaan valittavista kansanedustajista on ollut tarkoitus tehdä laaja turvallisuusselvitys, koska valiokunnassa käsitellään kansallisen turvallisuuden kannalta arkaluonteisia tietoja. Selvityksessä tutkittaisiin erilaiset rekisteritiedot, taloudelliset sidonnaisuudet ja yhteydet terrorismiin, laittomaan tiedustelutoimintaan sekä ääriliikkeisiin. Myös ulkomaiset kytkökset selvitettäisiin.

Lehtitietojen mukaan kansanedustajat ovat kuitenkin kavahtaneet, että heidän omaa toimintaansa ja taustaansa tutkittaisiin. Laaja selvitys on tärkeää, jotta tärkeimmässä tiedusteluelimessä olevilla henkilöillä on varmasti puhtaat jauhot pusseissaan.  Suojelupoliisin vuoden 2016 vuosikirjassa mainitaan, että vakoojia on päätynyt kansanedustajiksi, ulkoministeriöön ja tullihallitukseen.

Kansalaisten valvomiseksi säädettävät tiedustelulait haluttiin säätää kiireellisellä menettelyllä, mutta joillakin kansanedustajilla näyttää olevan sellaista historiaa, jota ei haluta päivänvaloon. Erityisesti SDP edellytti, että eduskunta valvoisi Supoa, mutta vaikeammalta vaikuttaa suhtautuminen siihen, että valvojiksi asetettavien poliitikkojen taustoja tutkittaisiin. Valan vannoneille ministereillekään ei tehdä Supon laajaa turvallisuusselvitystä, mutta heitä sitoo ministerivastuulaki. Ylimmistä virkamiehistä laaja turvallisuusselvitys tehdään.

Jos Suomi haluaa esiintyä avoimena yhteiskuntana, on tiedustelulakien voimaantullessa tärkeää, että laaja turvallisuusselvitys ulotetaan kaikkiin kansanedustajiin. Kansalla on oikeus tietää edustajiensa taustat ja erityisen tärkeää se on, kun kansanedustajat ottavat roolia kansalaisiin kohdistuvassa tiedusteluvalvonnassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jo otsikko on kuin parhaimman tshekistin kynästä. Kyllä niin on, että vakoilijat todistavat luotettavuutensa kansanedustajille eikä päinvastoin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

> Kansalla on oikeus tietää edustajiensa taustat …..

Ooo

Lähestytään asiaa vähän toisella tavalla.

Olisiko oikein jos äänestäjille kerrottaisiin myös ehdokkaan perhetaustat ja lähimmät ihmissuhteet. Ikäväähän tällainen julkistaminen vähän on, mutta tehtävä
jota hoitamaan ollaan asettumassa ei ole vähäinen, jos se otetaan asiaankuuluvalla vakavuudella niin kuin pitää.

Siksi voisi olla perusteltua tietää, onko ehdokas avioliitossa, avoliitossa, kuinka monetta kertaa., samaa sukupuolta olevan kanssa? Kuinka monen lapsen kasvattamisesta hän on vastuussa. Montako omaa lasta on? Suhde uskontoon? Onko rangaistu, minkälaisista teoista? Millainen on suhde alkoholiin, rauhoittaviin lääkkeisiin…. jne

Toni Rintala

"Olisiko oikein jos äänestäjille kerrottaisiin myös ehdokkaan perhetaustat ja lähimmät ihmissuhteet."

Jos äänestettävä ne itse kertoo, kuten moni tekee, ei se liene väärin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#4
No juu.... noinhan se suurin piirtein nykyään taitaa ollakin. Aika tuntemattomaksi äänestäjilleen moni kuitenkin jää.

Myöhemmin sitten paljastuu "sarjasuutelijoita" yms villiejä pikkujoulujuhlijoita.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Menee ohi aiheen mutta käytän blogia hyväkseni onnitellakseni Junnilaa paikallislehden "valinnasta" yhdeksi ennakkosuosikiksi EK-vaaleissa. Jos täältä nyt on pakko valita persujen edustaja niin ei huonoimmasta päästä.

https://www.turkulainen.fi/artikkeli/723401-turkul...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Taustojen tietäminen ei ole estänyt puolueita ottamasta rikollisia ehdokaslistoille eikä kansaa äänestämästä näitä tunnettuja rikollisia eduskuntaan. Rikollisin puolue eduskunnassa on Perussuomalaiset. Sen kansanedustajilla on eniten rikostuomioita.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Sen sijaan vihreiden taannoinen puheenjohtaja selvisi veropetosyytteistä lain porsaanrei'än kautta:
https://yle.fi/uutiset/3-6796651

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Jos on kaikkien kanssa eri mieltä , niin on hyvä tarkistaa oma asenne.
Lähde:Paikallislehti

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Taas taitaa tuulivoima-nosebo jyrsiä päätä rotan lailla? Rikollinen on tuomion saanut. Sitä ennen ollaan epäiltyjä tai syytettyjä.

Johannes Hissa

Kyseessä on Ne bis in idem -periaate eli samasta asiasta ei voida antaa kahta tuomiota. Aikoinaan vuorineuvos Casimir Ehrnrooth unohti ilmoittaa verottajalle 10 miljoonien eurojen salaiset tilit ja selvisi myös muutaman tuhannen euron veronkorotukella tosin tässä tapauksessa jälkiverojen kokonaissumma oli miljoonia euroja. Muistaakseni laki muuttui vasta 2013 eli nykyään ennen veronkorotusta verottaja voi myös tutkia olisiko rikosprosessi myös mahdollinen.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#6

Useille nykyiset taustatiedot riittävät, eivät läheskään kaikille.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Onhan tuo asetelma jollain tavoin kutkuttava: SUPO tutkisi niiden henkilöiden taustat, joiden on tarkoitus valvoa SUPOn toimintaa...

Käyttäjän JanneRantala kuva
Janne Rantala

Vielä kutkuttavampaa on se että vasemmisto tuo venäläiset valvomaan Supoa.Miksi tästä edes keskustellaan tottakai ne jotka tehtävään haluaa tai valitaan tutkitaan.Jännä että vasurit ei halua Supon tutkivan toimiaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Vasemmisto tuo venäläiset tutkimaan SUPOa"...

Niinkö eduskunnassa on mietitty? On siellä Suomessa asiat äkkiä muuttuneet. Kävin viimeksi pari kuukautta sitten, mutta ei kukaan kertonut että venäläiset valvovat SUPOa

Eihän siinä tietenkään ole mitään omituista, että valvottava valitsee valvojansa. Näinhän se tapahtuu esimerkiksi vankiloissa.

Ehkäpä tuon tehtävän voisi suorittaa jokin muu kuin valvottava viranomainen.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Aivan oikein, kaikkien kansanedustajien taustat pitää syynätä, oikeastaan jo kansanedustajiksi aikovien taustat. Äänestäjien on tiedettävä tarkasti ehdokkaidensa taustat ennen kuin antavat äänensä. Äänestäjäthän valituksi tulleita lukuun ottamatta eivät pääse suoraan päättämään yhteisistä asioista, vaan joutuvat sivusta seuraamaan edustajiensa ihmeellisiä esim. puoluekurin aiheuttamia takinkääntöjä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset