Vilhelm Junnila On kotiinpaluun aika.

Uudenkaupungin autotehdas suunnittelee ylityölisän leikkausta

  • Autotehtaan työntekijästä uhkaa tulla ammattiliittojen ja Sipilän hallituksen välisen poliittisen taistelun suurin kärsijä.
    Autotehtaan työntekijästä uhkaa tulla ammattiliittojen ja Sipilän hallituksen välisen poliittisen taistelun suurin kärsijä.

Uudenkaupungin autotehtaalta saamani tiedon mukaan Valmet Automotive suunnittelee heikentävänsä työntekijöiden työehtoja. Kaksi perättäistä työvuoroa tekevä työntekijä jäisi jatkossa ilman ylityölisää ja se korvattaisiin vain 7 tunnin lisävapaana. Muutos koskisi koko henkilöstöä.

Tuon asian julkisuuteen, koska pelkään työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksien puolesta. Tässä tilanteessa tarvittaisiin avoimuutta autotehtaalta, mutta myös ammattijärjestöiltä toimia työntekijöiden huomioimiseksi. Autotehtaan suunnitelmat vaikuttavat kostolta ammattiliittojen asettamaa ylityökieltoa vastaan. Osapuolten pitäisi puhaltaa peli poikki ja löytää paikallinen ratkaisu.

Teollisuusliitto on lähettänyt työntekijöille paimenkirjeen, jossa se muistuttaa ylityökiellon koskevan kaikkia työsuhteisia. Autotehtaalla tehdään kuitenkin jatkuvasti ylitöitä kokonaisina vuoroina. Suomen suurin tehdas pyörii, mutta ei täydellä teholla. Henkilöstövajetta on jokaisessa vuorossa ja sitä on paikattu ylityöllä. Työvoimaa ei kuitenkaan voida palkata lisää, koska sitä ei ole saatavilla. Valtaosa pienipalkkaisista työntekijöistä tekee mielellään ylitöitä, jos siitä saa asianmukaisen korvauksen.

Valmet Automotive on jo aiemmin asettanut ylityökorvauksen 50 prosenttiin, huolimatta siitä, tehdäänkö ylityö yöllä, illalla tai sunnuntaina. Ammattiliittojen mukaan ylitöitä ei pitäisi poliittisen mielenilmauksen aikana tehdä lainkaan.

Autotehtaan työntekijästä uhkaa tulla ammattiliittojen ja Sipilän hallituksen välisen poliittisen taistelun suurin kärsijä. Varsinais-Suomen on nyt pidettävä puoliaan!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Autotehtaan suunnitelmat vaikuttavat kostolta..."

Näkökulma tuokin. Joku toinen voisi sanoa että suunnitelmilla pyritään pitämään tuotanto käynnissä ylityökiellosta huolimatta. Tämä siinä tapauksessa, että blogin kuulopuheet pitävät paikkansa.

Käyttäjän VilhelmJunnila kuva
Vilhelm Junnila

Tuotannon käynnissäpitäminen ei vain oikein toimi, jos insentiivi ylitöiden tekemiseen poistetaan työntekijöiltä. Tässä tilanteessahan pitäisi toimia päinvastoin eli rohkaista työntekijöitä tekemään pidempää vuoroa, jotta tuotannosta ei tarvitse tinkiä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Rohkaista rikkomaan ylityökieltoa vai rohkaista tekemään pidempää vuoroa ilman ylityökorvausta?

Edit. Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että tehtaan ja AY-liikkeen tulisi etsiä yhdessä ratkaisua. Olen epäileväinen että esimerkiksi autotehtaan sulkeminen ylityökiellon ulkopuolelle olisi mahdollista joten mikähän sellainen yhteinen ratkaisu voisi olla?

Käyttäjän VilhelmJunnila kuva
Vilhelm Junnila Vastaus kommenttiin #3

Nämä pitäisi sopia paikallisesti. Sipilän hallituksen suunnitelmilla ei ole mitään tekemistä autotehtaan kanssa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #4

Sipilän hallituksen suunnitelmilla ei ole mitään tekemistä valtaosan niiden yhtiöiden kanssa, joita ylityökielto koskee. Se että yritys yrittää luovia poliittisen työtaistelun kanssa ei välttämättä ole "kosto". Tuota kummeksuin.

Autotehdas yrittää nousta kasvukipujen aiheuttamista tappioista ja AY-liike tekee parhaansa että se ei onnistuisi. Toivotaan että saksalaisella sopimukumppanilla riittää kärsivällisyyttä, isoista asioista puhutaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #5

Salonen toivoo saksalaiselta yhteistyökumppanilta kärsivällisyyttä. Oikeasti he tietävät ihan takuulla, että vastaavassa tilanteessa Saksassa tehdas seisoisi jo kokonaan työtaistelun takia ja johtajat saisivat niskaansa mätiä kananmunia ja tomaatteja.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Osa AY liikkeestä on julistanut ylityökiellon ja uuteen Teollisuusliittoon kuulunevat autotehtaan työntekijät on ylityökiellon piirissä.

Usein normaali palkka menee elämiseen ja ylitöillä kohennetaan omaa elintasoa, lyhennetään asuntolainaa, uutta autoa, omakotitaloa, kesämökkiä ja muuta mukavaa. Ainakin itse taanoin tein ylitöitä kun asuntolaina lyhennykset paukkui päälle.

AY johdolla on kk palkat eikä heidän elitason kohentaminen keskeydy. Tämä polittiseen lakkoon kehoitus pienentää monen työntekijän tiliä ja varantaa monella tavalla toimeenuloa. Kaikkiaan lakkoilu hallitusta vastaan on kyseen alaista, vaalit on oikea tie vaikuttaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ay-johtajat eivät ole päättäneet tätäkään asiaa...mutta voit jatkaa kuvitelmiasi.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Sovitusta asiasta ei livetä jos näin tehdään siellä sun täällä menettää ayliike yhteisen voiman ja pikkuhiljaa hajoaa.
Hallituksen ei pidä ruveta työnantajien juoksupojaksi ja kyykyttää työläisiä surutta.
Työnantajat ja tekijät pitäisi antaa tehdä sopimukset keskenään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Autotehtaan työntekijät ovat jo EK:n vyörytyksen uhreja. Sieltä käsin on jo vuosia yritetty romuttaa ylityökorvaukjsia ja samaan aikaan pidentää työaikaa.

Viimeisimmät hallitukset ovat olleet tiukasti EK:n apuna. Etenkin tämä nykyinen josta persulit joutuivat ulos vain oman sisäisen hölmöilynsä takia.

Epäilen josko tälläisiä ratkaistaan paikallisella sopimisella, ainakaan työntekijöiden kannalta hyvällä tavalla. Sen verran laajasta työnantajien kampanjasta on kyse. Se vaatii laajaa koko valtakunnan laajuista ammattiliittojen kamppailua.

P.s. Aikuisten oikeasti mikään normaali toiminta missään ei pitäisi tarvita ylitöitä. Niiden pitäisi olla äkillisten ja poikkeuksellisten tilanteiden poikkeuksellisia ratkaisuja hetkellisen ongelman ratkaisemiseksi.

Käyttäjän ArtoNurmi kuva
Arto Nurmi

Onko nämä ylityökorvaukset mukamas vain työnantajan sanelemia? Kun käytännössä sillä ei käsittääkseni moista saneluvapautta yksinään ole.

Työsuojelu.fi -sivuston mukaan:
"Ylityöstä maksettavat korvaukset
Ylityöstä on maksettava korotettu palkka. Työnantaja ja työntekijä voivat sopia ylityökorvauksen vaihtamisesta myös kokonaan tai osaksi vastaavaan palkalliseen vapaa-aikaan. Korvauksena annettavan vapaa-ajan pituus määräytyy ylityökorvauksia koskevien korotusprosenttien mukaisesti. "

Korotusprosentit määräytyvät erikseen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Käsittääkseni tässä Valmet automotive:n tapauksessa on kyse siitä, että työnantaja pyrkii yksipuolisesti muuttamaan aikaisempia tulkintoja työaikalaista ja voimassa olevasta TES:sta.

Työnantajalla on noiden lakien ja sopimusten yksipuolinen tulkintaoikeus ja jos tulkinta ei työntekijöitä miellytä, heillä on mahdollisuus ehdottaa sovittelevia paikallisia neuvotteluja luottamusmiessopimuksen puitteissa. Jos ne eivät auta, liitolta voi yrittää saada neuvotteluapua ja jos sekään ei auta niin työtuomioistuin. Tie on pitkä ja kivinen, jopa ihan ilmiselvissä laittomuustapauksissa. Yksinkertaisenkin asian ratkaiseminen voi viedä vuosia.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kyllä se on niin, että ay-liikeen ylityökielto tekee aikamoisen loven kymmenientuhansien palkansaajan tuloihin. Hammasta purren nöyrrytään ay pomojen päätösten edestä. Tästä tulee pitkä prosessi. Alkaa ay-pomojenkin puntti tutista.

Muuten oletteko huomanneet, että juuri pienipalkkaisimmat on määrätty ylityökieltoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset