Vilhelm Junnila On kotiinpaluun aika.

Soinilaista arvopohjaa ei tule hyväksyä

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä kritisoi ulkoministeri Timo Soinin (sin) lausuntoa Irlannin aborttia koskevasta kansanäänestyksestä. Jokisipilän mukaan diplomatian sääntöjen ja perinteiden mukaan muiden maiden sisäiseen päätöksentekoon koetetaan olla puuttumatta.

Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa. Brexitiä, Unkaria, Itävaltaa ja Yhdysvaltain presidenttiä arvostellaan vasemmalta ja oikealta jatkuvalla syötöllä, eikä Jokisipilä tai kukaan muukaan ole aiemmin ilmaissut huoltaan diplomatian pelisäännöistä. Ulkopolitiikka menettäisi merkityksensä, jos muiden maiden toimintaa ja muuta kansainvälistä esivaltaa ei saisi arvostella. Soini on harvoin ottanut oma-aloitteisesti kantaa mihinkään ulkopoliittiseen teemaan, mutta uskonasiat saivat jälleen riehaantumaan.

Itse sisältö eli kommentit Irlannin aborttilainsäädännön puolustamiseksi ovat kuitenkin käsittämättömiä. Irlannissa esimerkiksi insestistä tai raiskauksesta raskaaksi tulleella naisella ei ole ollut oikeutta aborttiin. Soini kuvasi kansanäänestyksen sallimaa aborttia likaisen veden lähteeksi.

Irlannin katolisella kirkolla on muutenkin ollut arveluttava historia erityisesti sääntökuntien hoitamien oppi- ja kasvatuslaitosten piirissä ilmenneenä hyväksikäyttönä. Soinin kiihkon naisia koskeviin asioihin ymmärtää, kun muistaa, että hän liittyi katoliseen kirkkoon naispappeutta vastustaakseen. Soinilaista arvopohjaa ei kuitenkaan tule hyväksyä.

Viime kädessä kysymys on naisten oikeuksista, joita armon käsite ei saisi sivuuttaa. Elämme tasa-arvoisessa yhteiskunnassa vuonna 2018, eikä kaikkia vanhoja uskomuksia voida sisällyttää lainsäädäntöön. Muuten vaatimukset Sharia-lain implementoinnista osaksi länsimaista oikeuskäytäntöä voimistuvat entisestään.

Ei tässä kenenkään uskoa tai autuutta mitata, mutta olisi virkistävää, jos Soini joskus kunnioittaisi naisia ja pyytäisi anteeksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Varmaan Vilhelm tiesi, mutta kertaan kuitenkin, että tämä Mulari on Joensuun ex-vihreä joka erosi vihreistä koska Antero Vartia. Joten hänen kommentit omaan arvoonsa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Soinilainen arvopohja oli ihan ok persuille vuosikaudet. Yht´äkkiä vuosi sitten kaikkien tuntema "Arvo Pohja" olikin sitten ongelma tosipersuille??

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Pitäisikö se tehdä uuvatit jos johtajan arvopohja ei miellytä, vai muuttaa puoluetta sisältä ja vaikuttaa asiaan demokraattisesti?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Niin mutta Soinihan valittiin aina ja aina puheenjohtajaksi, vaikka on ollut katolinen jo nuoresta asti. Se että Soini haali mamukriittisiä puolueen listoille kannatusta saadakseen, toki koitui kohtaloksi.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Niin, siis Soinihan ei ollut kiva kaveri vapaammille ajatuksille seksuaalisuudesta ja uskonnonvapaudesta, kun HÄN OSOITTI JOHTAJUUTTA.

Se oli melkoista tasapainoilua. Onneksi Soini nyt on hallituksessa jolla on yhteinen arvopohja. Sielä arvopohjallisissa on melkoisia persoonia, kuten Oinonen.

Sit esmes Eerola ja Juvonen, Mäkeläkin ovat koko ajan olleet piikki Soinin lihassa _liiallisen_ suvaitsevaisuuden suhteen.

Soinihan on todella änkyrä. Suomen ulkoministeri.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Niin Soinin ajatukset ovat pimeältä keskiajalta, Mutta ne kelpasivat persuille iät ja ajat. Soinista kun sanoi jotain poikkipuolista, persulaumat hyökkäsivät kimppuun. Siis ajalta ennen kesäkuuta 2017.

ps. Halusihan Halla-ahokin nykyiseen hallitukseen. Eikös?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ihan noin yksinkertainen asia ei ollut.

Mutta timokratian aika on mennyt ja se on hallituksen arvopohja nyt.

EDIT:
"Haluaminen" on silleen vähän pöhkö käsitys, kun jos puolue on hallituksessa ja johto vaihtuu, niin perusasetus on hoitaa kompromissit loppuun. Mutta kumppaneille ei käynyt se, että arvopohja oli pielessä kun johto vaihtui.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #17

Juurihan pari ministeriä irtisanoutui Soinin "Likaisen veden" mielipiteestä. Ei kuulemma noudata hallituksen linjauksia.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #21

Juu, pari kokoomuslaista ;)

Ei yhtään suurimman puolueen jäsentä. (tai sinistä)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #21
Juha Hämäläinen

Blogisti levittää samaa harhaoppia kuin moni muu. Abortin vastustaminen varsinkin sen löyhässä muodossa perustuu lapsen oikeuksien kunnioittamiseen eikä naisen.

Aluillaan oleva ihminen on oikeutettu elämäänsä riippumatta siitä onko hän kantajansa sisä- tai ulkopuolella. Emme voi vetää mitään hyväksyttävää rajaa milloin ihminen alkaa olemaan ihminen tai lakkaa olemasta. Nämä päätökset, joita tehty, ovat olemassa ihmisen rajattoman mukavuudenhalun takia.

Abortti on perusteltu poikkeustapauksissa eikä naisen niin halutessa. Kehittyvä yksilö ei ole naisen keho vaan naisen kehossa. Siksi asia ei liity naisen oikeuteen päättää kehostaan vaan kehittyvän yksilön oikeuteen elää.

Pekka Iiskonmaki

Ajattelin Soinin pettävän jo silloin, kun hän juoksi Paavin helmoihin.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Tietysti olisi hyvä tietää Soinin mielipide kokonaisuudessaan "mitkä abortit" ovat hyväksyttäviä ja mitkä ei.

Kun tämä abortti juttu ilmaantui ja lueskelin lehtien keskusteluita jne. aloin miettimään ja kaivamaan faktoja paljonko esim. Suomessa tehdään.

Suomessa abortteja tehdään n. 10 000 vuodessa, niistä 9000 on puhtaasti ehkäisyä (sosiaaliset syyt). Nyt tietysti olisi paikallaan melko suuri kysymys: Onko ihmiselämä jakamaton?.

Se mistä ollaan kohkattu raiskaukset, naisen terveydelle vaarallinen, on marginaalisen pieni ja tietysti sikiövaurio tai lääketieteellinen syy.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Abortti#Raskaudenkes...

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Abortteja tehdää Suomessa kohtuu paljon joskin vähiten Pohjoismaista eli ehkei sittenkään. Abortit ovat tietty moraalinen ongelma jokaiselle terveelle yksilölle, mutta aborttikielto ei vähennä niiden määrää tehokkaasti. Osaltaan aborttikielto kaventaa naisten oikeuksia ja toisaalta myös miestenkin. Syntymättömän apsen oikeudet ovat sitten tosi kinkkinen juttu.

Keinot vähentää aborttejen määrää ovat seksuaalivalistus ja perhesuunnittelu.

Itse ainakin kirjoittelin asiasta jo ennen viime kesää ilman kuvatusten kumartelua.

http://miikkakristiansatama.puheenvuoro.uusisuomi....

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Onko ihmiselämä jakamaton?"

Mistä ihmiselämä alkaa?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persut haukkuu Soinia, jotain uutta?

Turhat haukkuu turhaa, kiinnostavaa.

Pääasia, että kumpikin turha on kohta poliittisesti historiaaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei ulkoministerin haukkuminen auta vaan persujen pitäisi korvata aiheuttamansa vahinko.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Likaisen veden soliseva lähde, mölymystön pää-äänenkannattaja Soini on Irlannin aborttiäänestyksen tuloksesta niin mielensä pahoittanut. Se on siis ollut oikea päätös. Jos Soini vastustaa, minä kannatan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset