Vilhelm Junnila Asukkaat ensin.

Suuri eläkehuijaus 2.0

Eläkeläisten reaalitulot kasvoivat vuosina 2012–2015 noin 12–25 euroa kuukaudessa, mutta tästä eteenpäin ne ovat pienentyneet 20–30 euroa kuukaudessa. Ainoa korjausliike nykyiseen kehitykseen on koskettanut takuueläkkeen saajia. Viime vuonna kansaneläkeindeksiin tehty leikkaus ja indeksin jäädyttäminen ovat edelleen kaventaneet pienituloisten eläkeläisten ja perusturvan varassa elävien leipää.

Siksi onkin harmillista, että ikäihmiset ovat välttämättömien uudistusten tekemisen sijaan jälleen joutumassa punaisiksi pelinappuloiksi. Vuosi sitten SDP:n Kimmo Kiljusen kansalaisaloite työeläkkeen sitomisesta palkkojen kehitykseen lytättiin jopa hänen omassa puolueessaan puhtaana eläkeläispopulismina. Nyt puolueen puheenjohtaja Antti Rinne väläytti vappupuheissa sadan euron nettokorotusta alle 1400 euron eläkkeisiin. Ainuttakaan valtiopäivätoimea demarit eivät ole asiasta tehneet.

Suuren eläkehuijauksen uusin versio ei saisi viedä huomiota varsinaisesta asiasta eli vanhusten ja muiden pienituloisten köyhyydestä. Viime vuonna tehdyn leikkauksen ja vuodelle 2019 kaavaillun kansaneläkeindeksin jäädytyksen peruminen olisivat kevyempiä ja konkreettisempia toimia suurien puheiden sijaan. Eläkeläisten toimeentuloa vaikeuttavat lisäksi lääkekorvausten leikkaukset.

On erikoista, miksei eläkkeistä ja perusturvan parannuksesta puhuttaessa kiinnitetä huomiota suhteellisen ankaraan verotukseen. Vappupuheita halvempaa ja inhimillisempää olisi kunnallisverotuksen perusvähennyksen korotus. Se johtaisi kevyempään verotukseen erityisesti pienillä eläkkeensaajilla ja muilla pienituloisilla ja hintalappu jäisi viidesosaan vappupuheisiin verrattuna.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ihanko totta?

Minun eläketuloihini ei taida ehdotuksesi vaikuttaa mitenkään. Fakta homma. Täältä sen näkee

http://www.kela.fi/elaketulo-ja-verotaulukko

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Minun työeläkkeeni oli viime vuonna 22587,72. Siitä meni veroa 4531e. Siitä ei ollut senttiäkään valtiontuloveroa. Johtuen siitä, että valtion eläketulovähennys oli 7783,47e. Näin ollen valtio ei voine helpottaa siltä osin talouteni "ahdinkoa", koska verotettava tuloni on 14804e ja se valtionverotuksen tuloraja on jotain 17000e.
Kuntaveroni oli 3886,84e. Siltä osin voisi helpotusta tulla, jos kunnallista eläketulovähennystä, joka nyt on 2130,66 korotettaisiin.
Muut verotukset olivat aneet kirkolle ja katselumaksu Ylelle, sekä sairaanhoitomaksu.
Sitä en tiedä kenen päätettävissä nämä eläketulovähennykset ovat?

Toimituksen poiminnat