Vilhelm Junnila On kotiinpaluun aika.

Hjallista kannattaa kuunnella

  • Hjallista kannattaa kuunnella

Harry ”Hjallis” Harkimon ero Kokoomuksesta kirvoitti entisen puolueensa ja lehdistön puntaroimaan hänen persoonaansa siinä määrin, että varsinainen asia on vaarassa unohtua. Harkimon pääviesti oli, etteivät ihmiset enää tunne voivansa vaikuttaa itseään koskeviin päätöksiin. Uskon, että enemmistö kansalaisista jakaa tämän huolenaiheen. Valitettavasti vanhojen puolueiden edustajat suhtautuivat viestiin yllättävän ylimielisesti ja kokivat helpommaksi iskeä suoraan persoonaan ja arvostella Harkimoa ties miksi yksinpurjehtijaksi ja yhteistyökyvyttömäksi henkilöksi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kiirehti julistamaan, että kaikesta huolimatta heillä päätetään asioista yhdessä. Jos tämä pitäisi paikkansa, tuskin sitä näyttävästi erikseen korostettaisiin. Asioihin perehtyneet ymmärtävät, että varsinainen päätösvalta jakaantuu puolueiden puheenjohtajille ja ministerivaliokunnan vastuulle. Eduskuntaryhmien rooli keskeisissä asioissa on valitettavan usein toimia vain kumileimasimena. Tästä Orpo tuskin haluaa laajempaa keskustelua.

Harkimon ”Liike nyt” esittääkin rakentavansa alustan vuorovaikutukselle, joka vähentäisi aatteiden ja vanhakantaisten rakenteiden merkitystä. Oli ”Hjalliksesta” mitä mieltä tahansa niin tässä asiassa häntä kannattaa kuunnella. Poliittisen keskustelun alustana liikkeellä on potentiaalia. Edellinen keskustelunavaus tuli perussuomalaisia lähellä olevasta liikkeestä Hommaforumin vaikutuksella. Toisaalta Harkimon liike ilmoittaa ilmastonmuutoksen keskeiseksi huolenaiheeksi ja pitävänsä jokaisesta huolta. Tällaiset teemat eivät vaikuta kummoiselta vaihtoehdolta vanhoihin puolueisiin verrattuna. Uudet viestintäkanavat eivät ole haaste pelkästään vanhoille puolueorganisaatoille vaan myös perinteisen median edustajilla on ollut vaikeuksia suhtautua uuteen kehitykseen. Rooli vallan vahtikoirana onkin saanut syvempiä ja arveluttavampia merkityksiä.

Lähes välittömästi Harkimon lehdistötilaisuuden jälkeen Ben Zyskowicz ilmoitti olevansa huolissaan, että nyt Antti Rinteestä (sd.) saattaa tulla pääministeri. Suunniteltu liike, jolla keskustelun kääntäminen ikävistä ja kansalaisia arveluttavista asioista saatiin helposti puolueen kannatusta kasvattavaan ”pääministerikilpailuun”.  Kannattaa kuitenkin huomioida, että Paavo Lipposen aikakaudesta alkaen SDP:n politiikka ei ole juuri mitenkään eronnut Kokoomuksen vastaavasta. Kysymys ei ole siitä, että sosialidemokraatit olisivat muuttuneet oikeistolaisemmaksi vaan siitä, että Orpon ja muutaman aiemman puheenjohtajan johdolla Kokoomuksen tekemää politiikkaa ei ole erottanut sosialidemokratiasta. Samanlaista kehitys on Tanskaa lukuun ottamatta ollut muissakin Pohjoismaissa. Markkinatalouden kannattajat ovat vuosia kokeneet jääneensä alakynteen velanottoon ja sosiaaliperusteiseen maahanmuuttoon liberaalisesti suhtautuvassa, vihervasemmistolaista perhepolitiikkaa tekevässä ja ”Sari-sairaanhoitajasta” huolissaan olevassa puolueessa. Markkinatalouden kannattajat ovat aiheesta huolissaan ja sen vuoksi ainakin taloudellisesti riippumaton Harkimo on valmis ottamaan riskin kantaakseen.

Kokoomuksen verkkouutisissa olevassa Orpon haastattelussa nostetaan esiin Harkimon venäjäyhteydet, joka vaikuttaa läpinäkyvältä lokaamiskeinolta, koska tähän saakka niitä ei ole ongelmaksi koettu. Suomessa on kaksi käytössä olevaa keinoa vaikuttaa ihmisen uskottavuuteen, ensimmäinen on rasismi ja toinen on Venäjä. Jos Harkimon venäjäyhteydet olisivat oikea ongelma, ei venäjäntaitoisesta Kai Mykkäsestä olisi koskaan tullut ministeriä. Hän on sentään ollut pankkitehtävissä Pietarissa ja kävi arveluttavan Aleksanteri-instituutin maisterikoulua. Harkimo sai edellisissä eduskuntavaaleissa yli kaksi kertaa enemmän ääniä kuin ministeri Mykkänen. Ironian huipentumana Mykkänen kirjoitti Twitterissä kannattavansa kaikkia uuden liikkeen periaatteita.

Harkimon liikkeellä näyttää olevan pitkäntähtäimen suunnitelma. Vetoamalla sitoutumattomuuteen siihen saadaan mukaan ihmisiä kaikista puolueista ja kun joukkovoima kasvaa, on vain ajan kysymys, koska ryhmittymä rekisteröidään ja se alkaa asettaa ehdokkaita yleisiin vaaleihin. Tätä sosialidemokratiaan ja ”Pro business” -ajattelutapaan urautunut Orpo ja muut vanhojen puolueiden edustajat pelkäävät. Orpolla on muitakin ongelmia kuin Harkimo. Esimerkiksi Jan Vapaavuori, Susanna Koski, Wille Rydman ja Elina Lepomäki ovat osoittaneet kykynsä itsenäiseen ajatteluun.

Kaikenlainen tuuletus ummehtuneita rakenteita kohtaan on tervetullutta. Hjallista kannattaa kuunnella, sillä jokerikortti on vielä käyttämättä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Matti Naavasalo

TV1:ssä Korkki haastatteli Harkimoa. Kysymykset olivat pääosin vähätteleviä. Se ei ole yllätys. Onhan Korkki ollut vuosikymmeniä eduskuntatoimittajana ja samaistunut valtaeliittiin. Eduskuntatoimittajan vakanssin pitäisi olla määräaikainen.
Lisää Hjalliksia kaivataan.

Pekka Iiskonmaki

#1
Kalle-Kustaa ei meinannut edes muistaa seuraavaa haastateltavaansa.

Pitkän ponnistelun jälkeen mieleen tuli presidentti S. Niinistö.

Suomalaiset pakkomaksavat tuollaisesta jaskasta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kiirehti julistamaan, että kaikesta huolimatta heillä päätetään asioista yhdessä."

Muutama vuosi sitten, Kataisen ollessa puheenjohtaja puoluekokouksessa äänestettiin pakkoruotsista, mutta jäsenistö äänesti väärin valinnanvapauden puolesta ja Katainen perui äänestyksen tuloksen. Tuskin on mihinkään muuttunut kokoomuksen "demokratia".

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

" Harkimon pääviesti oli, etteivät ihmiset enää tunne voivansa vaikuttaa itseään koskeviin päätöksiin". Juuri näin.

"Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kiirehti julistamaan, että kaikesta huolimatta heillä päätetään asioista yhdessä". Juuri näin, mutta tuo päättävt yhdessä on vain muutamia henkilöitä Orpon sisäpiirissä.

"Uudet viestintäkanavat eivät ole haaste pelkästään vanhoille puolueorganisaatoille vaan myös perinteisen median edustajilla on ollut vaikeuksia suhtautua uuteen kehitykseen. Rooli vallan vahtikoirana onkin saanut syvempiä ja arveluttavampia merkityksiä". Edelleen juuri näin.

"Kokoomuksen verkkouutisissa olevassa Orpon haastattelussa nostetaan esiin Harkimon venäjäyhteydet, joka vaikuttaa läpinäkyvältä lokaamiskeinolta, koska tähän saakka niitä ei ole ongelmaksi koettu". Ja taas aivan oikein.

"Kaikenlainen tuuletus ummehtuneita rakenteita kohtaan on tervetullutta". Totta!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Hjallista kannattaa kuunnella", mutta entäs kun ei jaksa?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Muuten hyvä kirjoitus, mutta en pitänyt Sari sairaanhoitaja kommentista. Sairaanhoitajat äänestävät usein Kokoomusta, joten olisi perin kummallista, jos heidät unohdetaan kokonaan. Samoin lääkärit. Voidaanko sairaanhoitajien tekemä työ poistaa yhteiskunnasta? Sitä ei tarvita? Potkut kaikille, tulee halvaksi yhteiskunnalle? Vai mitä tarkoitit?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Yleisesti tiedetään, että Kokoomus alkoi maanitella hoitajia kannattajikseen, jotta saisi suurimman puolueen aseman ja pääministerin paikan. Puolue ajaa usein asioita, jotka ovat rikkaiden pääomien kasaamista auttavia tai esim. apteekkarien aseman tukemista, eli profiililtaan varsin etäällä hoitajien asioista. Hoitajat ovat kuntien ym. leivissä ja puolue julistaa markkinaliberaaliutta (paitsi mm. apteekkialalla) ...ja vapauttaa yrityksiä sote-alalle, mistä seuraa arvatakseni useammille hoitajille pienempiä palkkoja.

Käyttäjän KristiinaSunell kuva
Kristiina Sunell

Asiallinen analyysi ja pohdinnan paikka.Kivien heittäminen lähtijöiden tai sivuun vetäytyvien 'omien' perään ei ole hyvää käytöstä, eikä kovin viisastakaan. Ehkä opimme kuuntelemaan eikä vain väittämään niin tekevämme.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kivien heittäminen lähtijöiden tai sivuun vetäytyvien 'omien' perään ei ole hyvää käytöstä"

Mitähän Kritiina tarkoittaa tällä "kivien heittämisellä? Kritiikkiä?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ymmärsin, että ylhäältä tulevan ohjauksen kanssa eri mieltä olevien "kivittäminen", eli eri mieltä valtavoimien kanssa vastaan asettuneiden mustamalaaminen ei välttämättä ole pitkässä juoksussa viisasta politikointia.

Tällainen puolueen ja sen eri klikkien ohjailun vastustaminen on joka päiväistä puolueeseen katsomatta.

Käyttäjän KristiinaSunell kuva
Kristiina Sunell

Mustamaalaaminen eli juoruilu on eri asia kuin rehdisti esitetty rakentava kritiikki. Esimerkki: Hjalliksen tapauksessa kritiikkiä esittänyttä ei kuunneltu, mutta hänen lähdettyään alkoi pahanilkinen vihjailu.

Lähtijän itsensä kannalta mustamaalaaminen on todennäköisesti samantekevää, sillä hän on jo havaintonsa ja johtopäätöksensä tehnyt. Jälkilänkytys kertookin enemmän peräänhuutelijasta kuin mustamaalauksen kohteesta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Onhan tässä selkeä muutos, kabinettipolitikoinnin sijaan tulee yökerhopolitikointi.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Voiko tämän enempää tahallaan antaa väärin ymmärtää?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Voin nyt jo kertoa,että kaiken tämän mediarummutuksen kanssa Harkimon pyrkimyksille lasketaan aivan liian paljon odotuksia. Se tulee lässähtämään ihmisten silmille,kun totuus paljastuu niistä todellisista pyrkimyksistä tahi sitten siite tulee toinen libera.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tekeminen, ajatteleminen ja pyrkimys ovat parempia, kuin tuput suorassa seisominen.

Harkimon sanomisia mm. Sotesta on hyvin vaikeaa sivuuttaa. Miksi myllätä kaikki uusiksi, kun terveydehuollon vikatilanne löytyy vain osassa maan terveyskeskuksista ja vian nimi on hoidon saatavuus ? Erikoissairaahoitoa ollaan myös mylläämässä ties miten, vaikka se on todellisuudessa jo nyt eräs maailman parhaimmista.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Noinhan se on ja en Harkimon toimintaa tässä arvostellutkaan vaan ihmisten odotuksia.

Käyttäjän ErkkiSaarinen kuva
Erkki Saarinen

Juuri noin. Vanhojen käytäntöjen pomot ja toimittajat hermostuivat, kun pelkäävät, että jämähtäneissä asetelmissa voi joku muuttua.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

"Kolmen koplasta" on erittäin surullinen esimerkki Maon Kiinasta.

Minä en usko, että Harkimon, Enbusken ja Jungnerin kaltaiset itsekeskeiset herrat saavat mitään hyvää liikkeellään aikaiseksi.
Hjalliksen olisi luullut urheiluelämästä ymmärtävän joukkuepelaamisen edut, mutta politiikanteossa ei näemmä samaa hyvettä käsitä. Yksin sooloilemalla on vaikea parlamentaarisesti saada viettyä asioita läpi. Paljolti kiekkoakaan läpi jääkiekossa.

Eduskuntaryhmänsä johtamisesta herra esittää kaikenlaisia väitteitä vaikka ei ole vuoteen ollut edes kokouksissa mukana!?
Eiköhän Harkimo, jos kuka, ole "minä itse"-johtaja?

Riepoiko Harkimoa se, että ei päässyt heti kokoomuksen ministerilistalle?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Harkimo kertoi menneensä eduskuntaryhmänsä kokoukseen jossa oli tarkoitus valita eduskunnan puhemies, kas kummaa puhemies oli jo valittu. Kuka sitten oli valinnan suorittanut, sitä ei Harkimo kertonut, tästä voi päätellä että ei ainakaa kokoomuksen eduskuntaryhmä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Ihmettelin itsekin toissapäivänä, että miksi Liike Nyt-aloitetta dissataan jo niin kovasti etukäteen. Että suurin huolenaiheko on, että vaalivoittaja ja pääministeri menee väärään puolueeseen. Aivan kuin Eduskuntavaalit olisivat pelkkä muodollisuus tässä pelissä. Ehkä ovatkin?
http://jukka-konttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

Minusta eilisessä Ykkösaamussa tuli selväksi Harkimon ja Jungnerin toimesta, että politiikan ongelmat on tunnistettu. Mutta toki konkretiaa voittaa ne ongelmat tarvitaan. Pahoin pelkään, että kaikenlaiset muutosyritykset tyssäävät etujärjestöjen ja saavutettujen etujen puolustusmuuriin.

Käyttäjän JuhaniVinberg kuva
Juhani Vinberg

kun poliitikko puhuu, niin aina kannattaa kuunnella,mutta poliitikon kannattaa kuunnella ja vastata kysymyksiin, rehellisyys niin puheissa kunin vsastauksissakinin on etu äänestäjän silmissä. valitettsvasti moni poliitikko yrittää paljolla puheella hurmsta äänestäjät ja se kysymyksiin vsstaaminen unohtuu.poliiikksa onmyös yhteispeliä,kykyä kompromissaeihin yhteisen hyvänmaksimoimiseksi.yhteisiä asioita siellä hoidetaan ei lupailla liikojsa,mutta toimitaan kunon tekemixsen aika. toiomiiko yksinpurjehtijan psyyyke yhteisien asippoiden hoidosa, mikaelon siinäparempi kiun hjallis.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Demareilla sama edessä, tosin vasta noin 50 vuoden kuluttua, menneisyyden vankeja. Lohdutukseksi voidaan demareille todeta, islamilaiset maat ovat sentään satoja ei kymmeniä vuosia jäljessä nykyajasta.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

"..nostetaan esiin Harkimon venäjäyhteydet, joka vaikuttaa läpinäkyvältä lokaamiskeinolta, koska tähän saakka niitä ei ole ongelmaksi koettu".

PS:issa on siis myös sinisilmäisiä? Etkö muka usko siihen, että Venäjä osaa sitouttaa kenet tahansa, jos se haluaa. On väitetty jopa niinkin hurjaa, että Venäjä kiristää koko ajan Trumpia. Siitä ei ole mitään muuta todistetta kuin se, että Trump ei ole koskaan arvostellut Venäjää eikä Putinia mistään! Enemmän se oikeastaan haukkuu oman maansa kansalaisia varsinkin demokraatteja, vaikka pitäisi edes yrittää olla koko kansan presidentti. Hän ei ole. Häntä on tituleerattu joskus Venäjän varapresidentiksi!

Muuten asiasta toiseen. Täällä US:ssa käytiin aika polemiikki siitä kuinka PS:n falangi on niin kovasti pro Venäjä myös kaikessa! Oletko sinäkin? Kysyn koska en ole ennemmin sinusta mitään kuullut.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Harkimon sanailut ovat poliittista viihdettä, sille on aina tietynlainen tilaus. Esimerkiksi hänen mukaansa hänen paikka talousvaliokunnassa ei voi olla uhattuna, koska hänelläkin pitää saada olla paikka jossain valiokunnassa. Katsotaanpa asiaa mistä tahansa, niin havaitsemme Harkimon olevan melko untuvikko, ken vasta opettelee poliittisen toiminnan perusjuttuja. Saanemme nauraa häntä kuuntelemalla vielä monta kertaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset