Vilhelm Junnila On kotiinpaluun aika.

Soini yritti vallata puolueen takaisin

  • Jyväskylän puoluekokous
    Jyväskylän puoluekokous

Perussuomalaisten puoluekokouksesta on kulunut kuukausi. Selkeästi Jussi Halla-aholle hävinnyt kilpakumppani Sampo Terho totesi kokouksen päätteeksi, että ”nyt yhdessä eteenpäin”. Toisin kävi.

Puheenjohtajuuden jättävän Timo Soinin tavoitteena ei ollut perustaa uutta eduskuntaryhmää ja uutta puoluetta.  Soinin ennen puoluekokousta tekemä sotasuunnitelma oli huomattavasti härskimpi: vallata puolue ja täysin sääntöjen mukaisesti.

Keskustalle ja Kokoomukselle Halla-aho olisi normaalitilanteessa kelvannut. Maakuntauudistus ja soten valinnanvapaus ovat puolueille niin tärkeitä, ettei hallitusta kaadettaisi henkilövaihdoksen takia. Tietolähteiden mukaan Soini otti etukäteen yhteyttä pääministeri Juha Sipilään. Alustavia keskusteluja oikeusoppineiden kanssa oli lähteiden mukaan käyty jo ennen ratkaisevaa viikonloppua. Lännen Median Lauri Nurmi kuuli hallituslähteistä huhuja noin viikkoa ennen puoluekokousta. Silloin Soini kirjoitti kuuluisan ”Juudas meni ja hirtti itsensä” -kirjoituksen, jossa sanoi, ettei voisi loikata perustamastaan puolueesta. Se ei ollutkaan tavoite, vaan puolueen valtaaminen.

Soinin valtiosihteeri Samuli Virtasen mennessä Halla-ahon mukana ”hallitusneuvotteluihin”, oli lopputulos selvä. Virtanen viipyi Kesärannassa vain hetken, sillä häneen ei jostakin syystä enää kauheasti luotettu. Sakari Puiston jatkaessa Halla-ahon apuna meni Virtanen sieltä suoraan eduskunnan entisen pääsihteeri Seppo Tiitisen puheille. Eläkkeelle jäänyt Tiitinen oli luonut luottamuksellisen suhteen puhemies Maria Lohelaan. Neuvotteluiden suunnitelma oli, että Sipilä ja Orpo ilmoittaisivat Halla-ahon vaatineen liikaa. Halla-aho sanoi kuitenkin, ettei hänellä ole vaatimuksia: nykyinen hallitusohjelma käy, kunhan sitä noudatetaan. Siitä huolimatta Sipilä tiedotti, ettei edellytyksiä yhteistyölle ole olemassa, joka kuulosti naurettavalta. Jälkikäteen alettiin puhua erilaisista arvomaailmoista.

Soini ja Raimo Vistbacka sopivat toukokuussa varasuunnitelmasta, jos Terhoa ei valittaisi. Soini lipsautti silloin kansanedustaja Jari Ronkaiselle ”jättävänsä tämän uppoavan laivan”. Silti suunnitelmasta tiesi vain harva, kuten ministeri Jussi Niinistö ja viestintätoimisto Milttonin Toni Kokko. Tavoitteena oli saada laajaa arvostusta nauttinut Niinistö puolueen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi ja enemmistö puoluehallitukseen. Niinistön rooli oli ratkaiseva, sillä puolueen säännöissä päätösvaltaan edellytetään, että puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ovat kokouksessa läsnä. Päätösvaltaan riittää 1/3 puoluehallituksen jäsenistä ja siten Niinistö olisi voinut kutsua kokouksen, kun Halla-aho on Brysselissä.

Myöhään puoluekokousta edeltävänä perjantaina valtiosihteeri Virtanen teki minulle baarissa ehdotuksen, kun kerroin äänestäväni Halla-ahoa. Virtanen halusi lyödä 20 000 euroa vetoa, etteivät perussuomalaiset jatka hallituksessa, jos Halla-aho valitaan. Samana iltana Lohela, ministeri Pirkko Mattila ja kansanedustaja Kaj Turunen poistivat massoittain Facebookista Halla-aholle julkisesti tukensa ilmaisseita henkilöitä.

Halla-ahon voitto puoluekokouslauantaina ei lopulta tullut yllätyksenä edes Soinille. Niinistön hävitessä Laura Huhtasaarelle reagoivat Soinin luottohenkilöt kuitenkin hyvin voimakkaasti. Varapuheenjohtajat eivät ole keskeisessä roolissa missään puolueessa. Ongelma syntyi vasta, kun tärkeä osa suunnitelmaa eli Niinistön valinta ei onnistunutkaan.

Uudesta ryhmästä ei vielä supistu ydinryhmän ulkopuolelle, vaikka illalla myös Soinin erityisavustaja Riikka Taivassalo oli suunnitelmista tietoinen. Puoluehallituksen enemmistö oli edelleen mahdollinen. Se oli tärkein osa Soinin suunnitelmaa, jonka tarkoituksena oli tehdä irtautuvasta ryhmästä perussuomalaisten virallinen eduskuntaryhmä ja toiseen ryhmään jäävistä lainsuojattomia. Puolue olisi jäänyt Soinin ohjattavaksi.

Valtaosa Terhoa kannattaneista kansanedustajista poistui Huhtasaaren valinnan jälkeen nopeasti Musta Kynnys -nimiseen baariin, vaikka muiden varapuheenjohtajien vaali oli vasta alkamassa. He näyttivät lyödyiltä. Vika ei ollut Halla-ahon tai Huhtasaaren arvomaailmassa – olihan heidän kanssaan tehty vuosia yhteistyötä. Puoluekokous valitsi johtoon vielä Teuvo Hakkaraisen ja Juho Eerolan. Eerola oli arvoinensa kelvannut puoluejohtajistoon vuosina 2011-2015 ja Turussa Soini oikein mainosti häntä, kuinka oli kirjaillut maahanmuuttopoliittista osiota hallitusohjelmaan. Kun Eerola vaati sen noudattamista, se ei Soinille kelvannutkaan.

Baarissa poissaolollaan loistanut Soini tarvitsi ”hyödyllisiä idiootteja”, jotka olivat valmiita toteuttamaan riskialttiin suunnitelman ja uhraamaan itsensä. Promoottorina toiminut Niinistö tarvitsi tukea, jolloin ministeri Jari Lindströmin ja erityisavustaja Juha Halttusen roolit kasvoivat. Soini toimi harmaana eminenssinä. Useat Terhon tukijat olivat tuohtuneita, kuinka Soinin perintöä kohdeltiin, vaikka Soini oli puolueen työvaliokunnassa itse estänyt kiitosjuhlan järjestämisen. Tunteikkaassa tilassa oli helppo saada tukea uuden ryhmän perustamiselle.

Soinin johtama puoluehallitus oli lisäksi valmistellut sunnuntaille sääntöuudistuksen, jonka mukaan ministerinimityksistä olisi jatkossa päättänyt puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokous. Tähän saakka ministerinimityksistä on päättänyt puolueen puheenjohtaja. Lisäksi puoluehallituksen kokoa olisi kasvatettu ja siten käytännössä varmistettu, että Soini voisi jatkaa ulkoministerinä. Puoluekokous kuitenkin lähetti säännöt uudelleenvalmisteltavaksi. Tämä katkaisi kamelin selän, vaikkei alkuperäinen valmistelu liittynytkään Soinin suunnitelmiin. Sunnuntaina ryhmä sopi, että Niinistön erityisavustaja Petteri Leino ottaa maanantaina yhteyttä neljään muuhun luotettavaksi arvioituun kansanedustajaan. Kaikissa tapauksissa vedottiin kiireeseen ja sähköpostin käyttöä vältettiin paljastumisen vuoksi. Sipilän valtiosihteeri Paula Lehtomäki oli yhteydessä Mikael Hidéniin ja Tiitiseen. Uusi ryhmä tarvitsi kasvot ministeriaition ulkopuolelta ja mukaan saatiin Simon Elo.

Soini ei paljastanut koko suunnitelmaansa kuin lähipiirilleen, mutta lopulta tietoa karkasi Vistbackan kautta. Vaikka idea oli ollut valmis pidemmän aikaa, ei loikkaukseen oikeuttavia perusteluita ollut helppo keksiä. Hänen näkökulmasta helpointa oli syyttää muita vallankaappauksesta, jota oli itse tekemässä. Sunnuntaina oli äänestetty puoluevaltuuston jäsenistä ja kaksi Suomen Sisun jäsentä toi äänestykseen villin listan, joka hävisi murskalukemin piirien pohjaehdotukselle. Siitä huolimatta sitä käytettiin ”todisteena” pimeistä voimista ja vallankaappausyrityksestä. Hölmöimmät alkoivat uskoa selitykseen muuallakin. Tosiasiassa jokaisessa puoluekokouksessa missä olen ollut, on äänestetty valtuustopaikoista ja jokaisessa ne ovat myös pohjaehdotukselle hävinneet. Perussuomalaisten puoluekokouksessa jokaisella jäsenellä on yksi ääni. Edellisessäkin kokouksessa puoluevaltuuston äänestykseen tuli vaihtoehtoinen lista. Se on sääntöjen mukaista. Ottakaa varas kiinni, huutaa varas -suunnitelma toimi, koska lehdistö keskittyi seuraamaan soinilaisten emävaletta, samalla kun suunnitelman toteuttamista jatkettiin.

Tiistaina klo 11 soinilaiset kokoontuivat sopimaan käytännön toteutuksesta Hotelli Vaakunan yläkerroksen kabinettiin. Elo, Tiina Elovaara ja Kike Elomaa valittiin ryhmän johtoon. Heillä oli kiire, koska Sipilä oli tekemässä turhaa reissua Naantalin Kultarantaan. Elo välitti tiedon Sipilälle tekstiviestillä ja pääministerin tapaaminen presidentti Sauli Niinistön kanssa peruttiin. Ryhmällä oli kiire saada hoidettua muodollisuudet eduskunnan kanslian kanssa ja ehtiä perussuomalaisten ryhmäkokoukseen jättämään eroanomuksensa. Nimeksi tuli uusi vaihtoehto. Kun loikkauksesta ja uudesta ryhmästä lopulta tiedotettiin, odotti Soini tietojeni mukaan, että yhdeksää kansanedustajaa lukuun ottamatta muut seuraavat ryhmää, jossa hän on mukana. Viime kädessä puoluehallituksen päättäessä virallisesta ryhmästä tulisivat loput häntä koipien välissä takaisin tai erotettaisiin. Ovi kävi kuitenkin vain toiseen suuntaan, kun Elomaa palasi perussuomalaisiin.

Samalla osaan puoluehallituksen jäsenistä otettiin yhteys. Anssi Joutsenlahti lipsautti Yleisradiolle, että puoluehallitus voisi asettua tukemaan Soinin ryhmää. Puhelimet pirisivät ja tiistai-iltana käytiin henkinen taistelu puoluehallituksen enemmistöstä. Tilanne saattoi ratketa Jani Kolehmaisen eroon puoluehallituksesta. Sen jälkeen lähes koko puolueväki puoluetoimistosta alkaen jäi tukemaan demokraattisesti valittua johtoa.

Perussuomalaisiin mahtuu nyt useampia mielipiteitä kuin ennen ja yhteishenki on parempi kuin koskaan aikaisemmin. Soini haali ympärilleen saman mielisiä ja idoliaan palvovia henkilöitä. Valtaan päästessään hän luuli olevansa ikuinen ja lopulta tukehtui omaan vallanhimoonsa. Soinin poliittisesta testamentista tuli Konstantinuksen lahjakirja eli huijaus.

Kirjoitus perustuu käymiini keskusteluihin ja havaintoihin puoluekokouspaikalla, eduskunnassa ja sen ulkopuolella, lehdistön julkaisuihin, useampaan luotettavaan tietolähteeseen sekä näkemääni materiaaliin.

8.7 12.36: Lisäsin tarkennuksen Virtasen roolista Kesärannassa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

45Suosittele

45 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (93 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Toistaiseksi tarkin ja uskottavin kuvaus tapahtumien kulusta. Ei ole edes pahasti ristiriidassa Jari Lindströmin kertomuksen kanssa.
Kiitos tästä, Vilhelm!

Käyttäjän raitanenh kuva
Hannu Raitanen

Tarkoittaako UV sittenkin Uudelleen Valintaa - Sauli Niinistön, jolle Soini lupasi persuloikkareiden jo ensikierroksen tuen kunhan Niinistö pitää Soinin ulkoministerinä.
Käsky kokoomuksen VALELÄHTÖÖN hallituksesta on voinut tulla vain presidentti Niinistöltä eikä miltään turkulaiselta juoksupoika Petteriltä naurettavana "arvojohtajana" - kuten Valhevirtamediamme epätoivoisesti yrittää kansalle uskotella.
Niinistöhän heti lipsautellen uhkaili, että hän kyllä näyttää valitaanko ulkoministeriä ilman presidentin lupaa. Aivan kuten Niinistö vaihtoi diktatorisesti uuden oikeuskanslerin poliittisesti sopivampaan sote-Pöystiin.
Uudelleen valittu Niinistö nimittää Soinin eläkevirkaan suurlähettilääksi EU-vapaaseen Lontooseen, jotta Milwauken pelien seuraaminen helpottuu.

Pekka Iiskonmaki

Soinin lähdettyä kynnys persujen äänestämiseen mataloituu.

Onko persut sitten niin hyviä? Ei välttämättä, mutta muut ovat vielä surkeampia.

Kepu kompastui kaljapullon korkkiin ja SDP on AY -liikkeen poliittinen renki.

Kokoomus on aina samaa mieltä viimeksi puhuneen kanssa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kiinnostavaa, joskin ajoittain vaikeasti seurattavaa tapahtumakuvausta! Hallituksen elämän siis pelasti osaltaan se, että presidentti vietti kesäänsä Naantalissa eikä pääkaupungissa, jossa Sipilä olisi ehtinyt järjestää tapaamisen muutaman minuutin sisällä.

htfria .

Meinaatko että jos Niinistö olisikin ollut Hesassa dippainsinööri ei olisi kyennyt laatimaan aikataulua jonka mukaan Kesärannasta lähtenyt musta auto olisi kääntynyt ympäri ennen Eteläistä Hesperiankatua?

Vesa-Matti Junnila

Hyvä kirjoitus. Epäilemättä myös totta.
Itse kyllä epäilen että Sipilän lento presidenttiä tapaamaan oli teatteria, ja koko hallitusjuttu oli sovittu myös Sipilän kanssa jo aiemmin.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Erittäin hyvin kirjoitettu. Itse en pysty kiistämään mitään esitetyistä näkemyksistä ja tiedän ensimmäisen käden tietona todeksi suurimman osan.

Härskiä on peli, mutta onneksi Timolle ja kavereille jäi käteen täydellinen hanttikortti.

Hitaimmat siellä eivät ole tajunneet vieläkään - edelleen on joku luokkaa 8 edustajaa, joilla ei ole mitään konkreettista vihreää oksaa tai vastaavaa vastineeksi nukkehallituksen tukemiselle.

Timollahan asiassa ei missään tapauksessa ole mitään menettämistä. Hän pärjää, kääntyipä asia miten vain. Apupoikien asema ei käy sitä vastoin kateeksi.

Laura Huhtasaari

Timolle on varmaan jo ensi kesänä luvassa vehreä oksa?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Jos olisin Sipilä tai Orpo, en piruuttanikaan päästäisi vielä veräjästä. Pitäisin loppuun asti ja likistäisin kaiken ulos. Mitä Timo voi tehdä muuta kuin mennä kyykkyyn, jos sanotaan että mene kyykkyyn?

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander Vastaus kommenttiin #9

Te tosipersut olette jotenkin koomisia tuossa timonliiskaamisessanne. Alkakaa jo lomailla ja tulkaa syksyllä hyvällä agendalla jatkamaan Timon aikoinaan aloittamaa työtä. Hyvää kesälomaa kaikille säädyille!

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #10

No mitä ajattelit että Timo sanoo, jos hallituskumppanit vaikka ilmoittavat että seuraavaksi viedään läpi perhevapaauudistus ja translaki? Sanoo painokkaasti vastustavansa?

En viitsi edes kysyä mitään euroasioista, työväen asioista tai maahanmuutosta. Niissä selkäranka taittui jo puheenjohtajana ollessaankin. Se esitys on nähty eikä encorea pyydetä.

Käyttäjän JukkaKilpi kuva
Jukka Kilpi Vastaus kommenttiin #12

Jani, olet asunto- ja ympäristöjaoston jäsen. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ja Timo Soini asettuivat alkuvuodesta vastustamaan ympäristöministeriön valmistelemaa 45 000 asumisoikeusasunnon kaappaamista asukkailta "yleishyödyllisten" omistajien omaisuudeksi. Tämän PS:n kannan ansiosta kaappauslaki ei edennyt Tiilikaisen ministeriön suunnittelemalla tavalla viime keväänä.

http://jukkakilpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232147-...

Nyt syksyllä aiotaan tämä kaappauslaki ilmeisesti tuoda eduskuntaan. Jos laissa on sama irtisanomispykälä kun helmikuun lakiluonnoksessa, pysytkö Jani PS:n eduskuntaryhmän aiemmassa kannassa ja äänestät eduskunnassa tällaista asukkaiden kadulle heittämisen mahdollistavaa lakia vastaan?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #41

En enää ole asunto- ja ympäristöjaoksen jäsen, koska valiokuntapaikkojen uusjaossa PS menetti UV:lle mm. minun varapaikkani valtiovarainvaliokunnassa. Ja sinänsä se että olin kyseisessä jaoksessa, ei tarkoita että olisin ollut päättämässä substanssista tai lainsäädännöstä. Vavin jaoksissa käsitellään raha-asioita.

Täytyy perehtyä kyseiseen asiaan, kiitos vinkistä. Oppositiossa asioita käsitellään puhtaasti puolueohjelman pohjalta hallitusohjelman sijaan. Jos puolueen ohjelmassa ei ole johonkin tarkkaa kantaa, noudatetaan yleisemmin puolueen linjaa ja kuullaa eduskuntaryhmää sekä kenttää.

Käyttäjän JukkaKilpi kuva
Jukka Kilpi Vastaus kommenttiin #42

Perussuomalaisten puolueneuvosto 2013, puoluevaltuustot 2016 ja 2017 ja eduskuntaryhmä 2016 loppuvuodesta ovat kaikki yksimielisesti vaatineet asumisoikeusasukkaiden oikeussuojan puutteiden korjaamista. Eduskuntaryhmä ja puoluevaltuusto ovat myös yksiselitteisesti ottaneet kielteisen kannan Tiilikaisen ministeriön kaavailemaan asumisoikeustalojen kaappaamiseen asukkaiden sopimukset irtisanomalla. Pysyykö linjasi? Olit varmaan mukana tekemässä 2016 eduskuntaryhmän päätöstä asiasta, johon on linkki tässä https://www.suomenuutiset.fi/perussuomalaisten-edu...

Annan mielelläni lisätietoja, ja jos aiemman luonnoksen mukainen lakiesitys tuodaan eduskuntaan syksyllä tulen myös mielelläni eduskuntaryhmään kuultavaksi.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #9

#9
Pitääkö Timo posaansa perstaskussa persuna vai povitaskussa?

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander Vastaus kommenttiin #15

Mitä jos tuon vai-sanan siirtäisi napsun vasemmalle.. ..rimmaisko se yhtään paremmin?

Jouni Kaskiharju

Oksasta puheenollen, muistatkos tarinan Juudaksesta ja oksasta? ;)

Jyrki Tikkakoski

Kyllä Timo menetti jo aika paljon. Minä ainakin olisin hänen asemassa menettänyt enemmänkin kuin paljon.
20 vuotta työtä, koko elämän merkittävin saavutus, maine ja kunnia sekä poliitikkona, että ihmisenä heitettiin roskiin. Melkein jopa kävisi sääliksi ellei temppu olisi ollut niin häikäilemätön.
Se on kuitenkin edelleen käsittämätöntä, että nämä kaksi toopea orpo ja sipilä, ketkä kärähtivät törkeästä suoraan valehtelusta eduskunnalle sekä suomen kansalle, pääsevät kuin koira veräjästä!
Jäätteenmäki sai paljon vähemmästä kenkää.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Ovathan persuista poistuneet kansanedustajat myöntäneet jo, että poliittinen ura todennäköisesti päättyy seuraavissa vaaleissa, mutta että ero kannatti silt, on helpompi hengittää jne. Herää kysymys, millaisia puoluetovereita te persuihin jääneet oikein olettekaan?

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Ja persuihin jääneet sanovat Halla-ahon vetämien kokousten olevan keskustelevempia, avoimempia ja rennompia kuin koskaan Perussuomalaisten historiassa. Siitäkin voi herätellä kysmymyksiä.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #47
Marco Pentti

Varmasti hyvin todenmukainen ja sitä paitsi varsin looginen päätelmä asioiden kulusta. Sipilän ja Orpon roolit asiassa ovat kuitenkin aivan varmasti olleet paljon suurempia mitä on annettu ymmärtää. He ovat tienneet asioiden kulun tai ainakin pystyneet sen päättelemään. Sipilän Naantalin reissu oli harkittu bluffi. Myös presidentti Niinistö on ollut tietoinen Soinin varasuunnitelmasta. Ei noin isoja kuvioita olisi tehty valtiojohdolle vinkkaamatta. Ainakaan presidentti ei olisi puuttunut sisäpoliittisesti tulenarkaan asiaan ilman taustatietoja noinkin nopeasti miten nyt puuttui! Täytyy myös muistaa suomalaisen lehdistön sekä median rooli tässä kuviossa. Kenen suulla lehdistö ja media puhuu/ ketkä ovat lehtien taustavoimat? Kenen agendaa ajetaan tuuteista ulos? Kyllä lehdisto ja media oli puolensa valinnut jo aikoja sitten ennen Perussuomalaisten puoluekokousta. Jos maassamme olisi uskottava puolueeton media ja lehdistö, niin asioita myös käsiteltäisiin puolueettomasti. Myös niitä omaan agendaan kuulumattomia asioita sekä poliittisesti "hankalia" asioita. Pitkään aikaan enää näin ei ole ollut. Siksi vaihtoehtoiset mediat tulivat. Ei vale- vaan vaihtoehto. Se joka kuuntelee myös enemmistöä.

Totuus paljastuu lopulta aina. Myös epämiellyttävä totuus.

Kun tällaisessa Suomen kaltaisessa pitkälti poliittisten ja taloudellisten "tukiverkkojen" (luetaan Hyväveli) ehdoilla toimivassa maassa saadaan kerrankin aidosti demokraattisella vaalilla ja JÄSENISTÖN valitsemana ylivoimaisesti eniten kannatusta saanut henkilö puolueensa puheenjohtajaksi olisi siitä syytä olla ylpeitä yli puoluerajojen. Näin tapahtui Soinin vehkeilystä huolimatta! Näin demokraattisia vaaleja ei ole täällä liian usein koettu, josko koskaan. Jussi Halla-aho sekä valittu puheenjohtajisto on paikkansa ansainnut. Perussuomalaiset eivät halunneet mitään koplattua uutta vaihtoehtoa. He halusivat ja saivat aidon vaihtoehdon.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Miten voisi olla toisin etteivät Sipilä ja Orpo tienneet hallituksen koossa pysymisestä jo hyvän aikaa ennen pS:n puoluekokouksen päätöksiä? Olihan ainakin Soinille tärkeä saada pitää ulkoministerin salkkunsa, joten ennakkoon oli tietenkin varmistettava hallituskumppaneilta voiko hallitus jatkaa samassa kokoonpanossa senkin jälkeen, jos PS:n uusi puoluejohto on kokouksessa valitun mukainen, eikä Terho ja/tai Niinistö saa tavoittelemiaan johtopaikkoja. Ei minulle ainakaan tule mitään muuta vaihtoehtoa mieleen, kun laittaa tapahtumaketjun järkeilyn pohjaksi.

Sipilän aj Orpon arvomaailma on kyllä näiden tapahtumien valossa pahasti ryvettyneet. Samaa voi sanoa keskustan ja kokoomuksen poliittisista arvoista.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Joo, hyvin kirjoitettu kuvaus, blogisti osaa kynäillä. Vähän alkaa aihe jo väsyttää. Politiikka ja valtataistelut siinä ovat joskus tuollaisia. Ei varsinkaan poliitikon pitäisi asiaa ihmetellä. Itse pitäisin Soinia hieman tyhmänä, jos hän ei olisi yrittänyt vallata puoluettaan takaisin. Sillä Soinin juttu Perussuomalaiset on. Hän on puolueelleen kuin Abraham, josta tosin poiki kolme eri uskontoa. No, Timokin on kohta kahden puolueen isä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Junnilan kirjoituksia Turun Sanomien mielipidepalstalla seurannenna pidän päivänselvänä,että hän on saanut sivustatukea tekstin muotoilussa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Hyvin kirjoitettu", vai. No, en osaa perussuomea, mutta arvaan kyllä, että se on jonkinlainen suomalais-ugrilainen kieli. On siinä tuttuja sanoja.

Odotan, että tohtori Halla-aho julkaisee perussuomen kieliopin. Ehkä sitten selviää, mitä merkitsee:

"Samana iltana puhemies Maria Lohela, ministeri Pirkko Mattila ja kansanedustaja Kaj Turunen poistivat massoittain Facebookista Halla-aholle julkisesti tukensa ilmaisseita henkilöitä."

Poistivat mistä ja miten?

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Eikö tuo, että mistä poistivat ja miten, ole itsestään selvää? Tietenkin omien fb-kaveriensa joukosta.

Toinen vaihtoehto olisi tietysti ihmisten poistaminen joistain hallinnoimistaan ryhmistä, mutta koska sellaisesta ei tässä puhuta, jää luonnolliseksi vaihtoehdoksi omien fb-kaverien joukosta poistaminen. Mutta kyllähän sinä Jari-Pekka tämän itsekin tiesit, eikö niin. Muuten vaan halusit päästä piikittelemään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #79

En kuulu Facebookiin, joten en tiedä tuollaisesta kaverien poistamisesta mitään. Ilman muuta ajattelin, että jostakin hallinnollisesta on kysymys.

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Junnilalta erinomainen tiivistelmä dramaattisista hetkistä. Soini on kuin onkin oppi-isänsä sanoin pelin poliitikko. Nöyrästi Brysseliin kumarteleville sopii myös osuva Vennamon luoma uudissana seteliselkärankainen.

Käyttäjän SuomaKarjalainen kuva
Suoma Karjalainen

Kiitos asiantuntevasta selvityksestä. Olen tuore jäsen, toista kertaa PS:n puoluekokouksessa. Kokous sujui hyvässä hengessä, oli tekemisen meininki. Henkilövalintoihin oltiin tyytyväisiä, erityisesti puheenjohtajan henkilöön. Niinpä kokouksen jälkeinen mylläkkä oli yllätys ja järkytys. Mitään hajaannusta ei kokouksessa ollut havaittavissa, ei ainakaan rivijäsenelle.

Hyvä, että asia on nyt taustoitettu. Jos poliittisia ruumiita syntyy, siitä hyötyvät ihan muut kuin me.
Perussuomalaiset joka tapauksessa selvisivät muutoksesta entistä yhtenäisempinä. Voimat ja aika tarvitaan nyt pakolaiskriisin hoitamiseen, muuten heikoimmassa asemassa olevien suomalaisten käy huonosti. Miten olisi luottamusäänestys asiasta syyskauden alkaessa?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Lisättäköön vielä se asiaa tuntemattomille uskottavuuden lisäämiseksi, että blogisti toimi Simon Elon eduskunta-avustajana loikkaukseen asti.

Tämän blogistin kuvaaman asioiden kulun allekirjoitan täysin siltä osin, mistä itse mitään tiedän.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Oletan, että totuus tapahtumista on ehkä puolivälissä perussuomalaisten ja uuden vaihtoehdon esittämän tapahtumaselityksen välissä. Toki voi olla, että jompi kumpi taho liioittelee ja tulkitsee enemmän. Vilhelmille kuitenkin kiitos kiinnostavasta esityksestä joka on paras perussuomalaisiin jääneiden tekemistä minun näkemistäni selvityksistä asioiden kulusta.

Vilhelm onnistui myös kohtalaisesti välttämään sen naurettavuuden johon moni perussuomalaisiin jäänyt on syyllistynyt, nimittäin suuri järkytys ja närkästys Soinin valehtelusta on kokolailla hassunkurista kun muistaa kuinka paljon Soini on totuutta väännellyt vuosien varrella nyt pettyeiden häntä ihaillessa ja kompatessa.

Itse pidän todennäköisenä sitä, että näistä kahdesta sirpaleesta perussuomalaiset ovat se joka onnistuu kannatuksen vakauttamisessa paremmin, mutta aika näyttää miten käy.

Laura Huhtasaari

Junnila tietää, mistä puhuu. Näin se meni.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Se että tietää mitä tapahtuu ei tarkoita että kirjoittaa mitä tapahtui. Ikävä kyllä Persujen uskottavuus faktojen kanssa on sitä luokkaa, että kaikki viestintä pitää lukea maksimaalista lähdekritiikkiä käyttäen. Sanat ja teot ovat niin totaalisesti olleet ristiriidassa kummassakin osassa hajonnutta puoluetta, että totuudesta ei kellään ole varaa ottaa yksinoikeutta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #54

Juhana, sinä olet harvinaisen väsynyt jopa demariksi. Omanlaisensa Corto Maltese.

Tosin ymmärrän sen, että demareiden pitää tehdä jotain. Jos ei muuta niin riekkua sitten persubashingin perässä netissä. Kun nuoria ei demarit vedä, mutta persut taitavat vetää ihan huolella.

Ja Sini toki komppaa sinua :)

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #58

Kieltämättä. Olen demariksi kovin lyhytpinnainen. Niinpä en jaksa olla riekkumatta kun kaksi aivan samaa ajanutta porukkaa haukkuu toisiaan ja yrittää pestä mustaa valkoiseksi. Molemmat olivat täydellisiä puudeleita, mutta nyt toinen yrittää leikkiä uskottavaa oppositiopuoluetta.

Kieltämätt Corto ei olisi tällaista moska jaksanut myöskään sietää.

Ja tietysti Sini fiksuna ihmisenä komppaa.

Ilkka Huotari

"Oletan, että totuus tapahtumista on ehkä puolivälissä perussuomalaisten ja uuden vaihtoehdon esittämän tapahtumaselityksen välissä."

Mitä tämä tarkoittaa?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Uskoisin sinun Marko olevan lähinnä utelias, tuskin erityisemmin tykkäät kummastakaan osapuolesta. Siinä on hyvä pohja saada asiasta selvyys.
Yllä 1. kommenttini kirjoitin, kun en ollut lukenut YLE:n (sinisten) tuoretta esitystä asioiden kulusta:
https://yle.fi/uutiset/3-9711720
Kannattaa vertailla.
Varsin paljon selviää myös Sinisen tulevaisuuden nettisivulta, kun osaa lukea rivien välistä:
http://www.sininentulevaisuus.fi/

Huomioiden Lännen Median tarkat ennakkotiedot suunnitelmat näyttävät minusta nyt tältä (soinilaisten kannalta):
A-suunnitelma: Sampo Terho puheenjohtajaksi. Kaikki jatkuu kuten ennenkin.
B-suunnitelma: eristää puheenjohtajaksi valittu tri Halla-aho puolue-elinten miehityksellä ja sääntömuutoksella. Saattoi sisältää "halla-aholaisten" erottamisen eduskuntaryhmästä.
C-suunnitelma: se mikä toteutui, suurinpiirtein.

Vaalityö ei ole kaappaamista. "Natsien kaappaus" puoluekokouksessa on selkeästi propagandaa. Sen mielestäni todistaa sisulaisten ehdotus, joka äänestettiin nurin. Oikeammin Soinin ja PS-ministereiden vahva sitotuminen hallituspolitiikkaan ja sen aiheuttamat vahingot ruohonjuuritasolla veivät Soinilta (ja Terholta) kentän pääosan kannatuksen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mutta älyttömän lojaaleja olivat halla-aholaisetkin hallituspolitiikalle kunnes Halla-aho päätti ryhtyä pj-kilpaan. Sitten alettiin hakkaamaan Soinia köyhien pettämisellä ja vaikka millä, nakin syönnillä tai audin penkillä. Tarkoitus ei ollut muuttaa PSpolitiikkaa vaan syrjäyttää Soini ja kaikki mikä mitenkään voitiin liittää Soiniin, kuten Terho.
Syvää kieroutta oli ilmassa kun köyhien pettämisestä syytettiin Soinia jotta saataisiin vielä kokoomuslaisempi miehitys puolueeseen. Jo moinen kierous on syy jättää puolue kuten sintut tekivät.
Nyt saavat halla- aholaiset ensimmäistä kertaa ikinä ottaa omaa vastuuta. Siinä ei enää auta että ruikuttaa uhriutumistaan milloin mistäkin, esim siitä että sintut eivät ole polvillaan mestarin edessä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #85

Sinulla Sini on voimakkaita mielikuvia. Esimerkiksi perussuomalaiset ovat edelleen ensisijaisesti perussuomalaisia. Halla-aholaisuutta on vähemmän kuin soinilaisuutta oli aiemmin.
Jos ehkä oletkin jossain nähnyt ruikutusta, niin sen voi hyvin ymmärtää suuren järkytyksen seurauksena. Tuskinpa näet sitä enää huomenna tai sen jälkeen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #86

Nyt meni sanamagian puolelle. Joku outo korulause perussuolaisista nimityksenä ja sitten käsittämätöntä lukumäärämantraa.

Sintuissa on kysymys simppelistä irtautumiseta vallan valuttua yhdelle putinmieliselle fraktiolle.
Venäjän tarkoitus on nakertaa luottamusta lännen demokraattisiin systeemeihin. https://yle.fi/uutiset/3-9705049
Hommaforum on menettelytavoiltaan ja myös Halla-ahon SE - ja MVlehtimyötämielisyydessään Putinin ase Suomessa. Esim Jussi Niinistön oli pakko irtautua kun hommaforum kaappasi puolueen. Jos Orpo ja Sipilä auttoivat niin ne tekivät sen isänmaan ja läntisen demokratian hyväksi. He olisivat voineet reagoida jo aikaisemmin. Parempi myöhään kuin ei ollenkaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Marko sanoi kaiken olennaisen. Jos ja oletettavasti kun Soinin juudasblogi oli härskiä valehtelua ja manipulaatiota niin sellainenhan on suomalaisen persujen ympärille kerääntyneen äärioikeiston komminikointitavan ydin.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Blogi voisi kuitenkin paljastaa, että hän ei vielä itsekään tienyt mitä
tulisi tapahtumaan.

Oli varmaan tiedossa, että Jussin ei tulisi voittaa, ei ainakaan kaikkia
mahdollisuuksia muidenkin hänen kannattajiensa tullessa valituksi.

Joten oletankin, että yllätys oli aito, mutta uhriksi joutunut puolue
olikin ulkoisten käskyjen alla, ei oman puolueen, sinänsä. Eihän EU:ssa
ole suotavaa päästää ääriryhmiä valtaan, joten jo muiden maiden tapahtumat
ovat todellisille johtajillemme liikaa, joten ehkä kohtelias kehoitus tulikin siten euroopan esim. euroopan johtajan taholta. Paljon loogisempaa
kaikesta muusta päätellen.

Tätä tukee sekin, että lehdistö puhui kovasti, ulkomailla, suomalaisten
välttyneen sellaiselta valtamahdollisuudelta, hui kauhistus!

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Lisään vielä, että kun moni muukin maa miettii, miten talous meni pilalle,
eivät ole tyytyväisiä nykyiseen eu politiikkaan, vaaditaan vain kiristystä, ja syytetään maita, eikä rahatalouden toimivuutta. Rahahan on velkaa, ja rajatonta peliä.

link http://www.express.co.uk/news/world/801901/Italy-d...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Olen samaa mieltä siitä on kyse ääriryhmän eristämisestä tai sen yrityksestä mutta siihen ei EUta tarvita vaan suomalaista vaistoa.
Kun Venäjä soluttautuu Eurooppaan ja Usaan niin suomaiset reagoivat selkäytimellä. https://yle.fi/uutiset/3-9705049 Hämmästyttävää on ettei ennen hommalaisten takeoveria löytynyt tapaa puolustautua.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persuilla on kauhee ikävä edelleen Soinia, isi lähti ja suru jäi. :)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ritala on hankkinut ihan uusia faneja uudessa suomessa. En muista että Nikanderit tai Sinit olisivat aikasemmin sinua kompanneet.

Marko Parkkola

Tilasin muuten sen Juha Sipilän eduskunnassa kovasti mainostaman oikeusministeriön laajan selvityksen hallituksen jatkon perustuslaillisuudesta. Sieltä tosiaan löytyi kuin löytyikin muistio asiasta. Alle A4 mittainen ja ilman päivämäärää, mutta muistio silti. Sen oli kirjoittanut yksi henkilö. Kovin laaja se ei ollut.

Käyttäjän HannuSiipola kuva
Hannu Siipola

Oikein hyvä kirjoitus. Kiitos Vilhelm Junnilalle.
Nyt olis jollakin aikavälillä hyvä selvittää myös Sipilän ja Orpon motiivit, siihen mitä tapahtui.
Itse epäilen vahvasti, että EU johdolta on tullut Suomelle uhkavaatimus. Halla-Ahon EU vastaisuus ja pakolaisten pakkosijoituksen vastustaminen ei EU johdolle tunnetusti käy, eikä Brexitille haluta minkäänlaisia perässä kulkijoita.
Eikä Suomea haluta nähdä Puolan, Tšekin, Itävallan, Slovakian ja Unkarin muodostamassa EU:ta hajottamaan pyrkivässä liittoutumassa lisä jäsenenä.
Sipilä ja Orpo joutuivat nyt vain noudattamaan EU:n määräystä niinkuin kunnon marionetti hallitsijoiden kuuluukin tehdä.

Kuka sellaisen motiivi paljastuksen voisi ja kykenisi kirjoittaa.
Itse he tuskin sitä ihan heti tekevät.

Käyttäjän JennyLatvala kuva
Jenny Else-Maj Latvala

Kiitos tästä tyhjentävästä kirjoituksesta, Junnila!

On jotenkin tyrmistyttävää, miten valtavan paljon vehkeilyä tämän puheenjohtajavaihdoksen ympärille lopulta liittyi - mutta pääasia, että likapyykki lienee nyt pesty ja puolue on entistä ehyempi ja kovasti voimissaan.

Kuvottaa se kaikki "hymistely" vielä ennen äänestyksiä eli Sampo Terhon mukaan hänen ja Jussi Halla-ahon välillä ei ole mitään suuria näkemyseroja....
Tulosten julkistamisen jälkeen niitä sitten yllättäen löytyykin.
Hassua?

Itse en juurikaan löisi pennosiani kiinni "Sinisen Tulevaisuuden" suhteen.
Jäänee marginaalipuolueeksi ja muutaman vuoden räpistelyn jälkeen putoaa kuin koppelo oksalta.

Loppujen lopuksi tässä koko farssissa olikin kysymys siitä, ettei Soini osannut luopua vallastaan.
Historia tuntee montakin entistä johtajaa, jotka tähän helmasyntiin aikoinaan syyllistyivät.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Ihan uskottavalta kuulostaa. Kuuntelin eilen mökkiradiosta uusintana politiikkaradiota, jossa oli Pirkko Ruohonen-Lerner vieraana (Takkulan ja Virkkusen lisäksi).

Pirkko arveli myös, että aivan varmaan on etukäteisuunnitelmia tehty Halla-ahon voiton varalta, koska jos et tee omaa suunnitelmaa, olet osa muiden suunnitelmaa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tosin Orpo ja Sipilä tiesivät jo tuolloin,että sotelait tulevat tyrmätyksi valiokuntakäsittelyssä.Tulevat korjaukset ovat väistämättä sensuuntaisia,mitä nykyoppositio on vaatinut.Eli mikäli Orpon ja Sipilän vaikuttimena ovat olleet nämä asiat niin jälkikäteen katsoen koko manööveri oli turha.Oikeastaan heidän olisi kannattanut sekä kipata Halla-aho,että tuuupata Soini koulubussin eteen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Oikeesti, ketä kiinnostaa kahden pikkupuolueen välinen torailu, ja kuka kenetkin taas petti.

Eipä ole kummallakaan mitään tekemistä seuraavien vaalien jälkeen hallituskuvioissa, tai no jos tuo sininen tulevaisuus muutaman paikan saa, niin se voi sinne kelvata.

Kokoomus, keskusta, demarit ja vihreät, noiden neljän porukalla hoidetaan tuevaisuudessa Suomen asioita, joku putoaa pois, mutta kolme noista hommat hoitaa.

Persut varmaan muistelee vielä kymmenenkin vuoden päästä tätä tuskaisaa eroprosessia, paljon muuta tekemistä ei taida oppositiossa ollakaan.

Jyrki Tikkakoski

Oletko äänestys ikäinen? Kommentti kertoo jostain aivan muusta kuin asoihin perehtymisestä.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Kyllä minua ainakin (vielä) nämä juonikuviot kiinnostaa. Eihän tuosta nyt kovin paljon aikaa ole. Ei sun Petteri tarvitse näitä ketjuja lukea, jos sinua ei kiinnosta.

Kyllä varmaan kumpikin osapuoli menee koko ajan eteenpäin elämässä. Eteenpäinmeno on helpompaa, kun jonkun verran päästää höyryjä ulos. Sitä on Soinikin tehnyt aika monen plokin voimin.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

p.r:"Oikeesti, ketä kiinnostaa kahden pikkupuolueen välinen torailu, ja kuka kenetkin taas petti."

Petteriä tuntuu kiinnostavan kovastikin..kommentteja löytyy ainakin suunnilleen jokaisesta blogista missä ps-puolueen asioita käsitellään.

Onko sinutkin erotettu persuista?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Oikeesti, ketä kiinnostaa kahden pikkupuolueen välinen torailu"

Ainakin Ritalaa jonka piti taas antaa vakioräksytyksensä.

Jari Havia

Aina alkaa lähinnä naurattaa kun joku käyttää titteliä varakansanedustaja! Katsotaan ensi vuosikymmnellä, mitä persuista jäi historiaan...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Halla-aho, Huhtasaari, Hakkarainen, Eerola. Tämä johtokvartetti ulostuloillaan takaa sen, että fiksuin aines persuista, varsinkin kunnallisella tasolla, tulevat loikkaamaan seuravan valtuustokauden aikana muihin puolueisiin.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Muista en tiedä mutta ainakin minusta Halla-ahon ulostuloissa ei ole ollut moitittavaa viimeisten vuosien aikana. Ne ovat jopa moneen muuhun puoluejohtajajaan verrattuna olleet erinomaisia.

Toki jos takerrutaan vanhaan kiihottamiseen niin se on sitten peli selvä mutta tuomio lienee kärsitty.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Aah, toinen demari on kommentoimassa :)

Usko pois, yllätystä on luvassa.

Käyttäjän KariReikko kuva
Kari Reikko

No Soinillehan on luvattu tästä Sipilän ja Orpon aisankannattamisesta paikka Suurlähettiläänä Lontoossa. Mikä on ollu yleensä Kokoomuksen reviiriä !

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Kyllä minä uskon, että Soinin populalla oli suunnitelmat erilaisten lopputulosten varalle. Suunnitelma a oli tietenkin se, että Terho valitaan, elämä jatkuu, Soini jatkaa ulkoministerinä ja kauden päätyttyä poistuu fanfaarien saattelemana perempiin hommiin.

A ei toteutunut, joten piti ottaa käyttöön suunnitelma b. Se oli varmasti kivulias, mutta Soinin tapainen mies ei anna puoluettaan taistelematta halla-aholaisille kiilusilmille. Vanha kunnon poltetun maan taktiikka otettiin kehiin.

Kyllä minä uskon senkin, että halla-aholaisilla oli selvät sävelet kaapata valta puolueessa. Nuivalisto oli jo pitkään ollut tyytymätön hallitusvastuun kahlitsemaan puolueeseensa ja käyttäytyi kuin olisivat olleet oppositiossa. Huhtasaari toimi Halla-ahon pääpapittarena vaatimassa irtautumista EU:sta ja eurosta, rajoja kiinni ja flirttaillen avoimesti ääriainesten kanssa.

Taas kerran tuli todistetuksi, ettei populistisella liikkeellä ole tulevaisuutta. Se kaatuu viimeistään vastuuseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Huhtasaari toimi Halla-ahon pääpapittarena vaatimassa irtautumista EU:sta ja eurosta, rajoja kiinni ja flirttaillen avoimesti ääriainesten kanssa."

Tämä tulee tapahtumaan juuri näin, eikä siinä kokkareiden tai punavihreiden vinkunat auta kun Eurooppa heittää komission pihalle ja liittovaltiokehitys romahtaa omaan älyttömyyteensä. Oli aikaa sitten pääteltävissä että Suomi on vain lastu laineilla, muutaman suomalaisen idealistin typerä päähänpisto. Koivisto, Lipponen, Sauli Niinistö ja muutama muu opportunisti kuvittelivat itsestään jotain suurta ja vinksahtivat kuuntelemaan seireenien lauluja joilla ei ollut katetta. Perussuomalaiset ovat olleet koko ajan oikeassa.

Petteri Hiienkoski

Junnilan erinomainen blogikirjoitus täyttää mielenkiintoisella tavalla kuukauden takaisen poliittisen teatteriesityksen kulissien takaisia aukkoja.

Tällaiselta se ulkopuolisesta arvioitsijasta näytti noin kolme viikkoa sitten: "Kulttijohtaja ja poliittinen joukkoitsemurha"
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Asioilla on taipumuksena paljastua enemmin tai myöhemmin. Se on poliitikkassakin mukanaolevien syytä muistaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tästä kannattaa kirjoittaa kirja, sellainen kioskikirjallisuuden huippu. Nimeksi voisi laittaa vaikka persujen ajojahti ja kuoleman ääni, tai sitte Soinin suuri ja vaarallinen suunnitelma.

Tollahan olisi varmasti hyvä menestys, ja joku voisi rikastua, kaikenlainen salaliittoteoria myy hyvin.

Vaikka vaalikirjaksi seuraaviin vaaleihin, varma bestseller.

Soitelkaapa mestarille ja kysykää rahoitusta, kyllä mä luulen, että persut lähtee tuohon projektiin innolla mukaan, sillä tämä aihe on niin merkittävä yhteiskunnallisesti.

Topi Kallinen

Sie mitää kioskikirjallisuudesta ymmärrä. Lietkö lukenut yhtään kirjaa sitten rippiskoulun!? Soittelet vaik isoäitille...

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Pakko kysyä Ritala, että kuka siun muroihin kusi? Sie olit aika hyvä tyyppi ja huomasit persujen suhteen jopa tiettyä epäreiluutta.

1v sitten pidin siuta jopa persuna.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Ritala on nähnyt valon ja liittynyt vihervasemmistoon, eli siihen osaan kansasta joka on vasemmalla nykyisistä tynkäpersuista.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Oli olemassa kerran puolue nimeltä persut, nyt on olemassa puolue nimeltä rasistiset persut :)

Minä olen aina tykännyt Soinista ja hänen tyylistään tehdä politiikkaa.

Ai epäreiluutta? No sitä samaa epäreiluutta on nyt tekemässä nämä nuivat persut.

Soinin persut olivat yleispuolue, joskin hän teki ison virheen antaessaan näiden nuivien puolueessa kasvaa, nyt puolue on aivan samaa äärioikeistotasoa, kuin ruotsidemokraatit ja muut euroopan ääriliikkeet.

Ei tuollaisesta paskasta voi kukaan itseään kunnioittava ihminen pitää, en ainakaan minä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #71

Kieltämättä on kaikin puolin irvokasta nimittää perussuomalaistan puoluetta rasistiseksi. Tai sen kansanedustajia.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #71

Niin se on, Ritala. Kun Soini oli sanansa mittainen, hänestä pidettiin laajalti puolueessa, minäkin. Tuli uusia sanoja, joiden mittaiseksi hän ei yltänyt. Nyt en enää pidä, eikä monet muutkaan, liian monet Soinin kannalta. Onneksi tuli tilalle sanojensa mittainen. Se on demokratian sanelema juttu. Riippuu tykkääkö siitä vai ei, siitä se kai sinullakin lienee kyse pohjimmiltaan. Epäloogista ainakin on, ettei aina pidä, vain silloin kun itse on voittajan kannalla.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Makkonen, juuri nyt MTV-3 uutisissa, "suomalaisten suhtautuminen EU:n myötätuulessa" yli 60% suomalaisista vastustaa äänestystä EU-jäsenyydestä. Suomalaiset, fiksu kansa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Demarit toki tukevat euroa ja unionia, ei siinä mitään uutta. Ja unioniahan voi tukea vaikka ei euron ongelmia haluaisikaan "ostaa". Mutta Arto pieni, nyt käy niin että persut nousee.

Moni kysyy että jos otetaan velkaa, lisätään pakolaisten määrää ja oikeuksia, työttömyys lisääntyy ja kotoutus ei toimi... että että onko tässä järkeä? Eduskunnan demariryhmä on lähes yhtä mieltä siitä, että vastaanottoa pitää lisätä ja laillista palautusta vaikeuttaa. Ja bonuksena vastustavat alkoholiprosentin nostoa, mitä enemmmistö rividemareista kannattaa.

On teillä kiviset ajat.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"yli 60% suomalaisista vastustaa äänestystä EU-jäsenyydestä. Suomalaiset, fiksu kansa."

Erikoinen kansa joka ei halua mielipidettään esittää. Toinen vaihtoehto on ettei tätä haluta kysyä tai ainakaan julkaista.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Perussuomalaisuuden oppi-isä Veikko Vennamo (1913 – 1997) kirjoittaa muistelmateoksensa ”Kulissien takaa” sen viimeisessä kappaleessa ”Olen aina ollut sitä mieltä, että kun Suomen kansalta ei salata totuutta, vaan kerrotaan tosiasiat, niin kansamme enemmistö löytää oikean ratkaisun”.
Kansalle on selvinnyt nyt tosiasiana se, että rapakon takana pitää valtaa herra ”Arvaamaton.” Hän on ollut koko ikänsä mieltyneenä ”diileihin.” Itänaapurissa näyttää niin ikään pitävän valtaa herra ”Arvaamaton.” Tätä taustaa vasten ei ole mikään ihme, että ei haluta hämmentää tätä nykytilannetta millään äänestyksillä.

Minulla on kaksi poikaa ja äänestin aikanaan EU:hun liittymisen puolesta nimenomaan sillä perusteella, että sieltä saadaan ”sateenvarjoa” turvallisuuspolitiikkaan. Isäni ja heidän isoisänsä kävi kaksi sotaa. EU kasvattaa kaiken aikaa painoarvoaan turvallisuutta lisäävänä tekijänä ja Saksa on taloudellisena mahtimaana tässä avainasemassa.

EU:sta eroaminen ei ole järkevää nykyisessä poliittisessa tilanteessa. Se edustaa ajattelua ”ei nähdä metsää puilta”. Sillä sahataan vain Suomi-neidon omaa oksaa sen väärältä puolelta.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Vanha kansanviisaus sanoo ”tehtyä ei saa enää tekemättömäksi.” Perussuomalaisen kansanliikkeen kohdalla se tarkoittaa sekä poliittista että parin vuoden kuluttua myös taloudellista suuren luokan vahinkoa. Tämä ei ole enää pois pyyhittävissä, vaikka moni kommentoija yrittää pitää "henkeä yllä.” Vahinko alkaa pikku hiljaa aukeamaan monille kommenteista huolimatta. Suuri vahinko.

Oppositiosta on vaikea nousta hallitusvastuuseen. Jukka Jusula totesi Iltalehden ”Sensuroimattomassa Päivärinnassa”, että Timo Soini teki 20 vuoden aikana 40 vuoden työt. Tämä pitää varmasti paikkansa, kun sen sanoi henkilö, joka on ollut Soinin läheinen työtoveri kaikki nämä vuodet. Hän ihmetteli haastattelussa kokouksessa esiin tullutta ilmapiiriä ja siellä olleita ”suljettuja ovia.”

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Hämmästelen puolue-eliitin sokeutta. He eivät ole suostuneet ymmärtämään, että puolueen kannatus on romahtanut puoleen. Kun eduskuntavaaleja katsotaan, edes sinnepäin olevia romahduksia on kaksi: vasemmisto 1987 ja Keskusta 2011 menettivät reilu 30 % ääniosuuttaan. Nyt gallupit ovat ennakoineet enimmillään 50 % romahdusta. Eli nykyinen kannatuksen romahdustila on aivan poikkeuksellinen. Silti johto kuvitteli, että sen omat miehet voivat voittaa. Protestipuolueen vaalissa. No, herätys todellisuuteen tuli. Ylimielisyys toi kylmän suihkun niskaan.

Käyttäjän EliasRantanen kuva
Elias Rantanen

Perusteellinen kirjoitus poliittisesta episodista ja teatterista. On myös hyvä pohja poliittiselle komiikka, daama käsikirjoitukselle elokuvaa varten. Menestys on taattu. Vakavasti; ennenkaikkea tämän blogin pitäisi lujittaa PS:s puoluetta, ydistää rivit seuraavaan jytkyyn, seuraavissa eduskuntavaaleissa vaaleissa.

Käyttäjän VilhelmJunnila kuva
Vilhelm Junnila

Kaikkea ei voi kerralla muistaa, niin lisäsin yhden tarkennuksen koskien Samuli Virtasen roolia Kesärannassa.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Yksi tarina lisää. Jokohan jokainen löytää itselleen sopivan?

https://yle.fi/uutiset/3-9711720

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Missään en ole nähnyt viisasta spekulaatiota kuviosta, jonka seurauksena Simon Elo ja Tiina Elovaara nostettiin Sinisen tulevaisuuden johtopaikoille. Mahtaako jostain löytyä?

Samanlaisten sukunimipiirteiden lisäksi Elo ja Elovaara edustavat ns. nuorta kaartia. Lieneekö henkilövalinnoissa ajateltu jonkinlaista faceliftausta? Tai tuo on tietysti itsestään selvää, että noin on ajateltu, mutta erikoinen ratkaisu joka tapauksessa on, että kokeneiden sijaan kärkeen nostetaan kokemattomia. Nuorisokaartiin kuuluvia. Ja kokenut kaarti jää selkien taakse hymistelemään.

Mielenkiintoista olisi tietää, mitä Simon Elolle ja Tiina Elovaaralle on esitetty siitä, miksi heidät halutaan nostaa ryhmän kärkeen. Ja ketkä tätä linjaa ovat ajaneet. Valinta puheenjohtajaksi ja ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi tuskin on tapahtunut ryhmän sisällä äänestämällä.

Simon Elo on toki äärimmäisen skarppi tyyppi ja olen pitänyt selvänä, että jos hän vain politiikassa mukana pysyy, tulee hän nousemaan valtiomiesluokkaan. Sen sijaan Tiina Elovaaran valinnan ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi näen jollain tavalla perusteltuna ainoastaan tämän nuorisoaspektin ja naisena olemisen näkökulmista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Eloa ja Elovaaraa ei voi mitenkään niputtaa. Elovaara on persuissa ( ja nyt sintuissa) vaan koska se on tuttu ja perheenomainen hänelle. Hän ei ole omaksunut sieltä mitään negatiivista. Elo taas on tyypillinen oikeistopopulistikarriaristi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Voi olla, kuten Sini kuvailet. Vaan siinähän on osavastaus Ilkan kysymyksiinkin. Heidät valittiin nuoruutensa takia ja siksi, että he ovat varsin erilaisia, veikkaan.

Käyttäjän MikkoKahanp kuva
Mikko Kahanpaa

Mikä on käsityksesi Lapin kansan kirjoituksesta 28.6. (Kalervo Björkbacka), jossa on hyvin toisenlainen skenaario. Pitempi versio löytyy Björkbackan blogista. Yst. Kahis

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Soinin yksi suuri virhe oli Putkonen. Mies toimi suoraan bannonilaisen ohjekirjann mukaan. Kuten Trump hän osoitteli toimittajia Iljan ja Putinin hurratessa ja hieroessa käsiään yhteen.
Soinikin oli mukana bannonilaisessa kapinassa kunnes saatuaan peet niskaansa kyllästyi ja vetäytyi epäisänmaallisesta kapinasta. Soini ja Elo ja Lohela ja moni muu sintu ovat olleet lojaaleja bannonilaiselle hommaforumille ja sitä kautta MVlehdelle mutta kun sai peet niskaansa lähti livettiin.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki

Putkonen on asialinjalla. On ollut sitä niin kauan kuin minä muistan. Väärin kohdeltu demariajoiltaan. Aivan mahtava mies... Mahtaa Siniä harmittaa :)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Et usko, kuinka harvaa harmittaa puolueenne hajoaminen.

Käyttäjän aleksihalme86 kuva
Aleksi Halme

Miksi soinilais-terholaiset sallivat Simon Elon ehdokkuuden ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Jussi Niinistöä vastaan, jos Niinistön rooli katsottiin ratkaisevaksi?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Tämä on hyvä kysymys. Kenties laskivat, että antaa pojan ottaa vauhtia 2. vpj kisaan, ei haittaa Jussia koska toisella kierroksella lähes kaikki äänet siirtyvät hänelle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Koskas halla-aholaiset meinaa alkaa miettiä omaa valintaansa loisia Soinin puolueessa sen sijaan että olisivat aikoja sitten vaivautuneet rakentamaan oman jossa ei olisi tarvinnut kärsiä kamalasta Soinista.

Käyttäjän MikaTeuvoPrinkkil kuva
Mika Prinkkilä

Soini teki klassisen virheen, luuli että puolue on hänen ja vain hänen!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mitäs ne Soinin virheet teitä lohduttaa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset