Vilhelm Junnila On kotiinpaluun aika.

Pohjanmaan kautta - miinalaivan kohtalo

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ilmoitti eilen peruvansa aiemmin tekemänsä miinalaiva Pohjanmaan romutuspäätöksen. Vihdoinkin järkevä päätös, ilakoivat kanssapoliitikot ja kadunkulkijat. Miinalaivan kohtaloon vaikuttaneet tosiseikat huomioiden puolustusministeriö on kuitenkin alusta asti ollut isänmaan asialla.

Romutuspäätöstä tehtäessä vaihtoehtona ei ollut puolustushallinnolle merenmittaukseen liittyviä palveluja toimittava Meritaito Oy, vaan Alfons Håkansin varustamojätti.  Entinen puolustusministeri Stefan Wallin (r.) kritisoi äänekkäästi nykyisen puolustusministerin romutuspäätöstä viime joulukuussa. Håkansin varustamo oli tehnyt miinalaivasta 350 000 euron tarjouksen, jonka johdosta laiva Wallinin mukaan saisi uuden siviilielämän.

Suurta kuvaa ei silti sanottu ääneen ja lehdistö uinui.

Vuosi sitten kansalaiset arvostelivat, kun venäläistaustainen Airiston Helmi oli onnistunut hankkimaan merivoimien kalustoa itselleen. Osa laivoista on edelleen alkuperäisen kaupan ehtojen vastaisesti nk. ”armeijan harmaissa” eli merivoimien väreissä. Venäläistaustaiselle toimijalle laivat toimitti sama taho, jonka tekemästä tarjouksesta Wallin oli erityisen innostunut. Alfons Håkansin omistaja ja toimitusjohtaja Joakim Håkans välitti omistamansa Rederi Ab Fakir yhtiön kautta venäläisille kaksi lauttaa vuonna 2010, jonka lisäksi kolmas alus myytiin ilman bulvaaneja suoraan venäläisille.

Alkuperäinen romutuspäätös tehtiin perustellusti ja erityisesti isänmaan etu huomioiden, koska varustamo ei kyennyt antamaan varmuutta tulevaisuuden käyttötarkoituksesta. Romutuspäätöstä kritisoivien pitää muistaa, että merivoimien entisen lippulaivan loppu olisi kunniakkaampi naulatehtaalla, kuin Venäjän lipun alla Airistolla.

Romutuspäätöksen jälkeen miinalaivalle on vihdoin löytynyt ostaja, jonka motiiveista puolustushallinto voi varmistua. Laivan ostaa valtion omistama Meritaito Oy, jonka johdosta laivaa ei enää tarvitse romuttaa. Alkuperäinen myynti oli vaikeaa, koska laiva on puolustusmateriaalia ja vientisäädösten alainen. Lisäksi museoimiseen ei ole rahoitusta. Myyntiä käsitellään valtioneuvoston istunnossa huomenna torstaina.

Miinalaiva Pohjanmaan kohtalo saa arvoisensa päätöksen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mistä ja miten ilmestyi uusi ostaja? Onko uusi firma joka perustettu vaan saamaan hyvät kaupat? Koko juttu on epäilyttävä.

Käyttäjän VilhelmJunnila kuva
Vilhelm Junnila

Meritaito Oy on perustettu kuusi vuotta sitten, kun Merenkulkulaitos yhtiöitettiin. Sen historia kattaa koko Suomen itsenäisyyden ajan ja omistaja on valtio.

Minusta asiassa ei ole mitään epäilyttävää. Sen sijaan Alfons Håkansin varustamon bisneksissä niitä saattaa löytyä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No miksei Meritaito heti ollut sitä ostamassa?

Käyttäjän VilhelmJunnila kuva
Vilhelm Junnila Vastaus kommenttiin #3

Huomenna saamme vastauksen myös tähän kysymykseen.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Niinistön oman blogin kommenteista on koottavissa perusteluketju, joka puolsi laivan myyntiä romuttamisen sijasta jo alun perin. Onhan tämä taas yksi esimerkki hallituksen (jäsenen) soutamisesta ja huopaamisesta, mutta lopputulos kuitenkin parani.
http://jussiniinisto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2088...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Lisäksi Puolusministeri perusteli romuutamista arvokkaalla päättymisellä ja nyt puolueessaan suosioon pyrkivä Junnila päättää kirjoituksen sinetöimällä myynnin arvokkaalla kohtalon päättymisellä. Voi noita.

Käyttäjän VilhelmJunnila kuva
Vilhelm Junnila

Heh. Minut paremmin tuntevat eivät varmasti allekirjoita kantaasi suosioon pyrkimisestä. Sen sijaan omista viesteistäsi aika suuri prosentti on pelkästään negatiivisia ja yleensä aina perussuomalaisia kohtaan. Mutta kukin tavallaan.

Itse aiheesta. Romutus olisi ollut arvokkaampi loppu, kuin mahdollinen myynti venäläistaustaiselle yhtiölle. Nyt kun motiiveiltaan sopivampi ostaja löytyi, ei tarvitse romuttaa, eikä laivan taru lopu, vaan tämä romutus/myynti saa arvokkaan päätöksen. Aika yksinkertaista ja hyvin johdonmukaista.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olisiko Pohjanmaasta Vesikon kaveriksi esim. Suomenlinnaan?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Hyvä että löytyi kunnollinen ostaja joka pystyy käyttämään alusta eikä se näinollen kulkeudu venäläisille.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Hyvä päätös. Pohjanmaa olkoon hyvä esimerkki, kuinka harmaa hyvinpalvellut sota-alus muuttuu valkoiseksi (toivoisin), ja jatkopalvelee merentutkimuksessa.
Tulee mieleen sanonta miekat muutetaan auroiksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Onhan se hyvä mutta kiemurat sitä ennen varjostavat sitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset