Vilhelm Junnila On kotiinpaluun aika.

Onko passin näyttämisestä liikaa vaivaa?

  • Onko passin näyttämisestä liikaa vaivaa?

Schengen-sopimuksen mukainen vapaa liikkuvuus tarkoittaa käytännössä, että kuka tahansa EU:n sisärajoilla liikkuva henkilö voi tulla ja mennä mielensä mukaan. 

Vapaa liikkuvuus kiteytyy seuraavaan kysymykseen.

Kuinka suuri vaiva olisi näyttää matkustusasiakirjoja viranomaiselle tai lukulaitteelle, jotta voi todentaa olevansa laillisella asialla ja jatkaa sitten matkaansa?

Monet puolustavat nykytilaa ihmisoikeuksilla, mutta oikeasti kysymys on enemmän immateriaalisesta unelmasta ja kaipuusta säilyttää raami liittovaltiokehitykselle. En ole koskaan ymmärtänyt perusteluja sille, että tarkoituksella luodaan rikollisuudelle vapaa tila toimia. 

Käytännössä vapaasta liikkuvuudesta hyötyvät rikolliset, terroristit ja laittomat siirtolaiset, koska heidän ei tarvitse muuta kuin järjestää matka ja pistää askelta toisen eteen. Patonki kärähtää, kun ulkorajalla sanotaan #refugeeswelcome ja sisärajoilla toivotetaan #bonvoyage.

Luomalla laittomalle siirtolaisuudelle laillisia väyliä vapauden nimissä on ongelmia siirretty lähemmäs Eurooppaa. Schengen-sopimuksesta pitää luopua, kuten Saksa on jo väliaikaisesti joutunut tekemään ja Ranska teki viime perjantain jälkeen. Nykytilanteessa afganistanilainen Yussuf voi saapua Kreikkaan turvapaikanhakijana ja jatkaa sieltä Suomeen kenenkään estämättä tai tietämättä hänen liikkeistään. Vastaavasti me, hyvä lukija, emme voi matkustaa hänen kotimaahansa tuosta vain, vaan meidän on hankittava asianmukaiset matkustusasiakirjat.

Sopii miettiä keiden tarkoitusperiä vapaan liikkuvuuden säädökset hyödyttävät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Eero Mattila

Juuri näin. Tuhannet ihmiset siirtyvät maasta toiseen myös heidän tahtonsa vastaisesti seksiorjina, huumekuriireina ja pakkotyöläisinä. Tähän vapaa liikkuvuus antaa hyvät puitteet.
- Vapaa liikkuvuus on jo ajatuksena vastenmielinen, siitä aiheutuu niin paljon pahaa....

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kyllä siitä on paljon vaivaa. Olen luotettavalta taholta (Yle) kuullut, että ne maat jotka eivät kuulu Schengen-sopimuksen piiriin, eivät voi lainkaan käydä ulkomaankauppaa ja kaikki sijoitukset pakenevat niistä. Esimerkkeinä vaikkapa Iso-Britannia tai Yhdysvallat ja suhteellisen monta muutakin valtiota. Itse asiassa melkein kaikki, paitsi pieni ja sisukas Suomi.

Käyttäjän vesimies kuva
Kaarlo Makkonen

Hyvä otsikko ja hyvä kirjoitus. Olen reissannut jonkin kertaa EU:n ja shengen alueella yleensä julkisin kulkuneuvoin tai omalla autolla. Ensinnäkin minulla on aina passini matkassa. Jos sitä tulli - poliisi-rajavartija kysyy, esitän sen , enkä tunne mitään epäilystä miksi se esitetään. Näin onkin tapahtunut ja passin esittäminen vie yleensä vain 10 - 15 sekuntia, eikä hidasta minun matkantekoa. Tavanomaisin tapahan on ettei passia kysytä. Olen vahvasti samaa mieltä, pasittomuus lisää rikollisuuden toimintamahdollisuuksia. Tilapäisinkin tarkastuksin, pistokokein sataisiin rajattua rikollisuuden esteetön kulku yli rajojen.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Tuota vapaan liikkumisen ihmisoikeutta lyö korville

lipun tarkastajat junissa ja metroissa sekä parkkihallien maksulliset liput ja puomit.

Niihin menee enemmän aikaa kuin menisi sormenjälkipassin tarkastamiseen rajalla, eli 2 s.

Eli tuo ihmisoikeus on täysin tuulesta temmattu. Lähinnä nillitystä. YK, kansakuntien yhteisö, sanoo, että kansallisvaltioita on. Ja niillä saa olla rajoja.

Lippujen ja passien tarkoitus on osoittaa, että on oikeus liikua ja kuka on, jotta tämä voidaan todentaa. Esim. karkoitetuilla ei ole oikeutta asua Turussa, vaikka näin tapahtuu.

Nyt koko Schengen-systeemi ja Eurooppa on vaarassa, koska ei saisi kysellä arvelluttavilta passeja. Koska eräät katsovat rasistiseksi seurata ihmisryhmiä, vaikkapa turvapaikanhakijoita. Asia hyödyttää laitonta toimintaa ja turvapaikkashoppailua ja on lähellä rajatauki -aktivistien intressejä ja eräiden tuensaaja-puolueiden mahdollisuutta saada uusia kannattajia.

Tästä on esimerkkinä paradoksinen hihamerkkiskandaali Suomessa. Vähemmistövaltuutettu näpäytti poliisia, koska he tutkivat maahanmuuttajien papereita, sillä perusteella, että ei vain heiltä saisi kysyä. Jotenkin pitäisi tietää etukäteen asia sitten kuka on kuka. Tähän vilautettiin huumorimielessä hihamerkkiä ratkaisuksi osoittamaan absurbtia valtuutetun päätöstä. Eli osoitettiin vaatimuksen mielettömyys argumentoinilla. Mielellinen media innostui tästä tulkitsemaan asian skandaalinhakuisesti ja kohta kekkereissä oli mukana davidin tähdet ja natsit.

Pekka Heliste

Rikollisuu on siirtynyt nettiin eli se ylittää rajat ilman mitään rajoituksia

Tuo passin vilauttelu vaikuttaa lähinnä nakkivarkauteen, ei todelliseen rikollisuuteen.

Tuossa netin kautta kulkevassa rikollisuudessa pyörii kymmeniä miljardeja, perinteisessä rikollisuudessa muutama sata miljoonaa eikä passin vilauttamisella mitään estetä.Ei passissa ole leimaa rikollinen

Ja kun Suomessakin käy 8 miljoonaa ihmistä vuodessa niin jonot olisivat valtavat oli käytössä manuaali tai automaattinen tarkistus

Tehokkain keino olisi pistää jokaiselle EU-kansalaiselle siru ihon alle.Silloin iso-veli-voisi seurata missä kukin liikkuu

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Kummasti mijoonilta ja miljardeilta voi kysyä matkaliput, henkilöllisyyspaperit, pankkikortit ja ehtii vielä matkustamaan tunteja välillä. Ja ehtii somettamaan lisäksi. Yleensä tarvitaan henkilötiedot jo lentolippuunkin.

On hieman hankalaa varastaa, räjäyttää, oleskella luvatta netin yli. Että terve tuloa reaalimaailmaankin.

Pekka Heliste

Tuttavani ,mies, kävi Pietarissa vaimonsa passilla. Siinä näki passintarkastuksen merkityksen .

Eikä passeissa lue :Olen tulossa räjäyttämään,varastamaan.Oleillahan saa määräajan eikä oleilua näy passissa

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva Vastaus kommenttiin #7

Siksi on alettu tarkastamaan biometriset asiat, sormenjäljet tai iris-skannaus, joka ei oikein onnistunut esim. Englannissa, mutta toimi jossain arabimaassa. Englannissa iris-skannaus oli usein matkustavien ohitusjono, joka nopeutti.

Vääriä papereita saa postimyynnistä, joten ilman biometriaa ei kohderyhmää saada kiinni. Ranskan terroristi ilmeisesti päääsi väärällä passilla poliisin sulusta läpi. Tutkimuksissa löytyi 8 samalle henkilölle tehtyä passia eri valokuvilla eri ihmisille. Turvattomalla passilla ei ole merkitystä. Avustuksia myönnetään tod. näk. myös samoille henkilöille eri papereilla ja eri maista. Tullissa jää paljon kiinni vääriä passeja. Suomessa liikkuu nyt 10 000 tuntematonta, joiden henkilöllisyyttä ei tiedetä eikä olinpaikkaa.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #8

Jotkut maat kuten esim Viro myy kansalaisuutta ja passia, siis aitoa EU kansalsiuutta

Silloin paperit eivät ole väärennettyjä

Ja paasissa on vain sormenjäljet, ei muita biotunnisteita, joten irisskannaus on puhdasta fuulaa tai koskee vain pientä joukkoa

Ja biotunnisteetkin ovat ongelmallisia, ne voidaan kopioida

-voidaan salakuunnella passien ja lukulaitteiden välistä tietoliikennettä
-valmistaa passista kopioita
-etälukea passin tiedot haltijan tietämättä.

Uuden vverison yhteydessä tiedot esim sormenjäljet voidaan vaihtaa passinhaltijaa vastaavaksi

Eikä tehoa niihin, jotka jo asuvat maassa eli nykyisten terroritekijöidne tekijöistä vain muutama olisi voinut jäädä kiinni paasintarkastuksessa

Ja kun tuo tiedetään niin se myös väistetään

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset