Vilhelm Junnila On kotiinpaluun aika.

Moraalinen köyhyys

  • Moraalinen köyhyys

Yksi harmittavimmista piirteistä turvapaikanhakijoiden määrän lisääntymisessä on asian yhteiskunnallinen valtavirtaistuminen ja sen mukana asiantuntevuuden täydellinen romahtaminen.

Jokaisella tuntuu olevan tarve mielipiteen laukomiseen - mielellään mediassa ja asiantuntijana, vaikka ei olisi edes pintapuolisesti perehtynyt asiaan ja esimerkiksi tilastollisiin faktoihin. Yleisesti puhutaan subjektiivisista kokemuksista, esimerkiksi omasta matkustamisesta ja ulkomaisista ystävistä, jolla ei ole asian kanssa mitään tekemistä, vedotaan tunteisiin ja luodaan mielikuvia pelosta ja ahdasmielisyydestä.

Monelle tämä tilanne tulee täysin uutena, yllätyksenä ja vailla minkäänlaista aiempaa kokemusta. Kun sisältöä ei haluta tai kyetä havainnollistamaan, nousevat nämä "morjestathan sinäkin naapuriasi" , "kyllä Suomestakin lähti sotalapsia"- tai "meillä on vastuu" tapaiset asiasisällöltään köyhät argumentit osaksi jokapäiväistä elämää. Samaan kategoriaan menevät vertauskuvalliset unelmat uusista Finlaysoneista. Havainnollistamisen vaikeuden suhteen omaa oloa saakin paremmaksi, kun toistaa tiettyä mediassa esiintyvää ja mielellään yleisesti hyväksyttyä ja oikealta kuulostavaa yksinkertaista mantraa.

Tutkija Riikka Purra on todennut hyvin, että kyky moraaliseen ajatteluun on heikentynyt. Esimerkkinä hän mainitsee pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden sotkemisen. Ensimmäiselle on tarkka määritelmä YK:n asiakirjoissa ja kansainvälisessä lainsäädännössä. Purran mukaan turvapaikanhakijan moraalinen kantokyky ei yllä lähellekään pakolaisuutta. Tällä hetkellä tilanne onkin se, että esimerkiksi Suomi tarjoaa suojelua kehitysmaiden rikkaimmille ja hyväosaisimmille nuorille miehille, ja suorastaan kiistelee, ketkä heitä saavat majoittaa.

Autuaan unohtuu se, etteivät nämä henkilöt täytä pakolaisuuden kriteerejä. Siten on otettu käyttöön toissijaisia ja kansainvälisiä suojeluita, koska muuten henkilöt eivät olisi oikeutettuja oleskelulupaan. Kun muistetaan vielä Suomessa alkanut kansalaisjärjestöjen ja kiinteistökeinottelijoiden liiketoiminta valtion kustannuksella, on tilanne enemmän kuin haasteellinen ja kaikkea muuta kuin rikkautta. Se on moraalista köyhyyttä ja humanitaarisen tilanteen hyväksikäyttöä oikeiden pakolaisten ja suomalaisten kustannuksella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Ja miten kirjoittaja tunnistaa pakolaiset turvapaikanhakijoiden sankasta joukosta?

Autuaasti tuntuu unohtuvan se suomalainen vanha pexriaate minkä mukaan ensin asia tutkitaan, sitten vasta miehiä hutkitaan.

Käyttäjän VilhelmJunnila kuva
Vilhelm Junnila

Hyvä Antti, olette malliesimerkki siitä mistä puhun.

Pakolaisuuden kriteerit asetetaan Geneven pakolaissopimuksissa. Asia on melko yksiselitteinen. Viime vuonna Suomeen tulijoista 13,5 prosenttia täyttivät kriteerit.

Loput olivat jotain muuta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niitä kriteerejähän nimenomaan tutkitaan turvapaikahakemuksen käsittelyssä.
Eli just niin kuin Antti sanoo.

Käyttäjän VilhelmJunnila kuva
Vilhelm Junnila Vastaus kommenttiin #7

Tutkitaan toki, mutta vain pieni murto-osa täyttää pakolaisuuden kriteerit. Tämän jälkeen oleskelulupapäätös tehdään jollakin muulla perusteella. Se tässä on se pointti.

#rautalanka

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Onko tämä 13,5% nyt sitten se joukko mitä ei saisi kivittää ja säikytellä?

Edelleen kysyn kirjoittajan röntgenkatseesta, kun ammattilaisillakin menee asian selvittelyssä kuukausia. Paitsi jos peruutetaan oikeusvaltio. Säästöähän siinä tulisi.

Terveisin Malliesimerkki

Käyttäjän VilhelmJunnila kuva
Vilhelm Junnila Vastaus kommenttiin #8

En ymmärrä mitä tarkoitat. Tuon luvun näet maahanmuuttoviraston virallisista tilastoista. He ovat tutkineet, en minä.

Viime vuonna 13,5 prosenttia täytti YK:n asettamat pakolaisuuden kriteerit. Loput olivat jotain muuta, ja saivat oleskelulupapäätöksiä muilla perusteilla kuin pakolaisuudella. Osa käännytettiin, osaa ei tutkittu Dublin asetuksen vuoksi.

Mikä tässä on nyt niin vaikeaa ymmärtää?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #10

Kirjoituksestasi saa sen käsityksen, että arvostelet myös turvapaikanhakijoiden majoittamista tutkinnan ajaksi.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #10

Ensinnäkin on vaikea ymmärtää persupoliitikon matematiikka. 13,5% on pieni murto-osa. Pitääkö suomentaa että se ei ole sitä? Ei tässä maailmassa.
Jos otetaan vertailuksi tuo paljon mainittu 40% kaikista hakijoista viime tilastossa se tekee kaksi hakijaa viidestä, ja näistä turvapaikan sai toissijaisin perustein suunnilleen kaksinkertainen määrä pakolaisstatukseen verrattuna. Ja näitä perusteita asiasta vaihteeksi toitottava persupoliitikko ei tiedä, koska ne ovat yksilön kohdalla henkilökohtaisia ja salaisia.
Nyt vain sattui huono keli pers-suksen luistolle niin pitää töräyttää vanhaa tuubaa.

Suosittelen Honkajoen miehen lähestymistapaa. Asiasta. Ja itse ajatellen.
Perussuomalaisissa on monia ajattelijoita ja kirjoittajia joiden ehnnakkoluulottomuutta ja asennetta kunnioitan. Terveiset sinne. Kyllä tietävät

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Turvapaikanhakijat jotka eivät täytä määritettyjä pakolaisuuden kriteerejä palautetaan kotimaahansa.

Käyttäjän VilhelmJunnila kuva
Vilhelm Junnila

Väärin. Turvapaikanhakijat, jotka eivät täytä pakolaisuuden kriteerejä saavat toissijaista, humanitaarista tai kansainvälistä suojelua, eli heihin sovelletaan lisäperusteita, jos he eivät täytä Geneven sopimuksissa olevia kriteerejä. Tähän juuri kirjoituksessani viittaan, kun puhun esimerkiksi toissijaisesta suojelusta.

Mikäli he eivät täytä näitäkään, heidät voidaan mahdollisesti käännyttää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

En ole yksityiskohtaisesti perehtynyt kaikkiin pykäliin, mutta jos esim Venäjällä sukupuolisen suuntautumisen perusteella turvapaikka hakeva ei täytä pakolaistatuksen kriteerejä hänen suojelemisensa vainolta voi kuitenkin olla aiheellista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tänään oli Ylen uutisissa YK:n pakolaiskomissaarion Antonio Guterreksen hastattelu, jossa hän selvitti kriisin syitä.

Elias Määttänen

Ei voi olla totta, miten meillä on varaa vastaanottaa ottaa, tällä vauhdilla, jopa satoja tuhansia turvapaikanhakijoita, kun työttömyyttä ja syrjäytymistä on jo omasta takaa, ja hallitus leikkaa työssäkäyviltäkin etuisuuksia. Turvapaikalla maahantulleiden integroituminen ja työllistyminen ei ole onnistunut vielä missään maassa, miten se onnistuisi Suomessakaan. Suomen taloustilanne ei ole hyvä ja samaan aikaan turvapaikkasysteemistä ja nykyisestä maahanmuuttopolitikasta koituu Suomelle jopa miljardin kustannukset, jotka rahoitetaan uudella velalla, jos tilanne jatkuu tälläisenä. Velkakello ja turvapaikanhakijoiden ja koko nykyisen maahanmuutto- ja monikulttuurisuuspolitiikan kustannukset tikittää samaan suuntaan.

Ei voi olla totta, että Suomi EU:n pussiperänä silmät pyöreanä joutuu maksamaan laskun muiden eu-maiden ja viime kädessä Ruotsin turvapaikanhakijoita koskevien sääntöjen rikkomisesta. EU:n komissio varoitti tästä Ruotsia muutama päivä sitten sanktioiden uhalla. Ei voi plla totta, että Suomi joutuu maksamaan laskun Ruotsin epäonnistununeesta ja leväperäisestä avoimet ovet kaikille maahanmuuttopolitiikasta, länsirajan vuotaminen on seuraus ja todiste siitä.

Ei voi olla totta, että uudet tulijat menevät jonoissa ohi, enkä tarkoita nyt pelkästään agressiivista kaupan jonoissa etuilemista, vaan esim. asuntojonoja ja lääkärijonoja. Ei tälläinen voi kuulua suomalaiseen yhteiskuntaan.

Ei voi olla totta, että vuokratalojen asukkaita, koulujen oppilaita, vanhuksia siirretään pois kodeistaan, asuntoloista, hoitolaitoksista uusien tulijoiden tieltä.

Ei voi olla totta, tämä ei voi olla Suomesta.

Turvapaikkajärjestelmän käyttäminen luvattomana siirtolaisuuden väylänä ja maahanmuuttopolitiikan epäonnistuminen on kaikkien tuomittava ääneen. Hädänalaisia pitää auttaa, mutta Ylen yksipuolinen propaganda, radiohiljaisuus ja hyssyttely kaikista turvapaikahakuun liittyvistä negatiivisista asioista ja MV:n SPR:n pakolla tehty hätäilymajoitus eivät ole dialogia.

Tiedotuslaitosten ja sosiaalisessa mediassa levitetyt kutsut maahantulijoiden lähtöalueille Suomen suhtautumisesta erityisen myönteisesti turvapaikanhakijoihin, kärkenä mm. pääministerin ilmoitus kakkosasuntonsa antamisesta hakijoiden käyttöön, Ruotsin sopimusten noudattamatta jättäminen, ruotsalaisten viranomaisten laittomasti Ruotsissa olevien valvonnan laiminlyöminen (turvapaikka hakemuksen jättämisen valvonta), ovat vieneet tilanteen vain ojasta allikkoon ja kasvattaneet tilanteen Suomessa mittoihin, joka ei ole järkevää millään tasolla.

Apu sitä oikesti tarvitseville on vietävä paikan päälle, ei autettavien vartavasten kutsuminen tänne Suomeen mainostamalla Suomea turvapaikanhakijoille. Turvapaikanhakijoiden vetäminen Suomeen ei ole kenenkään etu. Samat rahavirrat mitkä valuvat turvapaikkabisneksessä kiiteistösijoittajille, hotellien omistajille, bussiyhtiöille, taksifirmoille, on vietävä paikan päälle avun tarvitsijoille. Nyt ollaan tekemässä samaa virhettä kuin sotalasten kohdalla sotien aikana 1939-44, jolloin lapsia kuskattiin Tornion kautta Ruotsiin kun parempi tapa olisi ollut auttaa rahallisesti heitä Suomessa.

Sodasta NL:a vastaan selvittiin ilman Ruotsin apua, mutta nyt Ruotsin avustuksella irakilaiset turvapaikanhakijat ovat miehittämässä maan.

Suomalaisten suuri hiljainen enemmistö on rauhallista kansaa, joka ei ole tilannut tätä nykyistä vastuutonta kestämätöntä tilannetta, jossa tarvitaan ja pakolla perustetaan viisi uutta vastaanottokeskusta viikossa ympäri maata. Suomalaisten suuri enemmistö ei ole tilannut tälläista monikulttuurisuutta. Salakuljettajien ja kiristäjien yhdistyminen Suomi kuvaan on vastenmielistä. Suomesta on kovaa vauhtia tulossa Ruotsi, jossa uskonnolliset ääriliikkeet kasvattavat suosiotaan ja käsikranaatit paukkuvat keskellä päivää joissakin lähiöissä.

Suurin uhka on tosiasioiden tunnistamatta jättäminen, ei niistä mielen ja huolen osoittaminen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

En minä koko vuodatusta lukenut, mutta monessa kohdassa olet oikeassa: ei tosiaankaan ole totta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

On totta että meitä sitoo Geneven sopimus. Turvapaikanhakijat on otettava vastaan.
Mitä sääntöä Ruotsi on rikkonut? He ovat sopimusten mukaisesti ottaneet vastaan kaikki turvapaikanhakijat. Nyt ovat jopa ruvennet ottamaan säilöön luvattomat maassa kuljeksivat.

Elias Määttänen

"Mitä sääntöä Ruotsi on rikkonut?"

Sitä voit kysyä komissoilta.
EU:n komissio varoitti viime viikolla Ruotsia ja 18 muuta eu-maata turvapaikanhakijoita koskevien sääntöjen rikkomisesta sanktioiden uhalla.

http://www.wsj.com/articles/european-commission-tu...

"Nyt ovat jopa ruvennet ottamaan säilöön luvattomat maassa kuljeksivat."

Dagens Nyheter kirjoitti eu-komission tiedotteen jälkeen, että monet Tukholmaan tulleista pakolaisista ja muista siirtolaisista eivät ole jättäneet turvapaikka-anomusta, joilloin oleskelu Ruotsissa on laitonta, laittomasti maassa olevat voidaan pidättää odottamaan mahdollista maasta poistamista varten. Tukholman poliisin kirjoitettiin alkavan vaatia turvapaikkahakemusta Tukholmaan tulleilta "siirtolaisilta".

http://www.dn.se/nyheter/sverige/skarpt-poliskontr...

Tietoa ei minulla ole onko laittomasti Ruotsissa olevien rekisteröinti otettu oikeasti käyttöön edes Tukholmassa. Lehtijutussa puhuttiin vain Tukholmasta, ei koko Ruotsista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Siinä DN jutussa jota, luin muutama päivää sitten Tukholman naispuolinen poliisipäällikkö oli haastateltu, hän sanoi, että ovat ruvennet painamaan lentolehtisiä eri kielillä joissa valistavat lainsäädännöstä ja aikomuksena oli ottaa talteen luvattomat maassa oleskelijat, paitsi perheelliset joille riittä ilmoittautuminen määräajoin poliisille. Seuraavana päivänä piti olla asian tiimoilta valtakunnallinen kokous. Sen päätöksistä en ole nähnyt tietoa.
Tämä poliisi sanoi, että he tähän asti olivat priorisoineet neuvomista ja huolehtimista yksin tulleista lapsista. Hän toivoi linjausta poliittiselta taholta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei kai sellaisesta mitään pykäliä ole?

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Pitääkö pakolaisen sitten olla köyhä? Jos suomessa on parempi kuin rikastua lisää kotona, on syy lähteä pakko olla aika kova. Toisaalta myös, mitäs sitä vastaan nyt on että meille saapuu rikkaita ihmisiä? Varaa yli tonnin taksikyyteihinkin. Kyllä siinä ainakin yksi kuski sai hyvän liksan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Nälkäisiä, janoisia ja työttömiä keskiluokkaisia nuo ovat jotka tulevat sodan alta vailla suojaa ja turvaa.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Blogistin mielestä rikkaimmat. Pakkohan niillä rahaakin on olla, matka maksaa tuhansia euroja.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Turvapaikanhakija on henkilö, joka pyytää suojelua ja oleskeluoikeutta vieraasta maasta. Jos hän on suojelun tarpeessa ja hänelle myönnetään turvapaikka, hän saa myös pakolaisaseman. Pakolaisaseman voi saada henkilö, jolla on perusteltua aihetta pelätä joutuvansa vainotuksi rodun, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen vuoksi. Pakolaisaseman saa henkilö, jolle jokin valtio antaa turvapaikan tai jonka YK:n pakolaisjärjestö UNHCR toteaa olevan pakolainen."

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Marx aikoinaan ennusti moraalin rappion ja kuinka markkinakapitalismi tulee ottamaan ihmiselämästä vallan. Länsimaiden rappio kostautuu nyt kun katumuksen jälkihumalassa yliautetaan pakolaisia hurmasta juopuneina tajuamatta että "tervetuloa kaikki" -suuntaaus johtaa siihen ettei mahdollisimman monelle voida tarjota apua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset