Vilhelm Junnila On kotiinpaluun aika.

Hädän hintalappu

  • Hädän hintalappu

Haluatko auttaa? 

Viime vuonna Suomeen saapui 3 651 turvapaikanhakijaa. Tänä vuonna maahan on tullut yli 14 000 turvapaikanhakijaa ja sisäasiainministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi 30 000 tulevan. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan jopa 50 000.

"Jos meille tulee 15 000 turvapaikanhakijaa vuodessa, ensi vuonna lisäkustannus on 114 miljoonaa, vuoden 2019 tasossa pyöritään 320 miljoonassa." valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) on laskenut. En luota valtiovarainministerin arvioon.

Maahanmuuttoviraston tilinpäätöksen mukaan vuonna 2014 vastaanottotoiminnan kokonaiskulut olivat 61 941 316,09 euroa. Yhden turvapaikanhakijan vastaanoton kustannus oli 16 959 euroa. Vastaanottokeskuksen paikkamääriä kohtaan kustannus nousee 22 491 euroon. Kustannuksista on ikävä, mutta tarpeellista puhua.

Luvut sisältävät vain vastaanottotoiminnasta aiheutuvat kustannukset. Kaksi suurinta Suomeen tulevaa ryhmää ovat irakilaiset ja somalit, joista tilastokeskuksen mukaan (HS 1.4.2012) työllistyy alle 15 prosenttia. Vastaanoton jälkeen oleskeluluvan saaneelle on hankittava asunto ja sosiaaliturvan mukaiset edut, opettaa kieltä, kotouttaa ja kouluttaa. Näitä kustannuksia ei tässä huomioida.

Stubbin arvio tulijamääristä voidaan vuoden 2014 tasolla muuttaa euroiksi. Vastaanottotoiminnan kokonaiskustannukset nousevat sen mukaan 250 miljoonaan euroon. Orpon arvion perusteella päädytään 500 miljoonaan euroon. Sipilän arvio tulijamäärästä räjäyttäisi kustannukset lähes 850 miljoonaan euroon. Onko tässä enää mitään järkeä?

Tämä on enemmän kuin koko Suomen pelastustoimen (14 M€), poliisitoimen (731 M€) ja hätäkeskuslaitoksen (53 M€) toimintamenot yhteensä ja lopulla saisi perustettua viime hallituksen lakkauttaman liikkuvan poliisin kahdeksan kertaa. Vastaanoton kustannukset eivät sentään yllä samoihin kuin koko tieverkon ylläpitoon (907 M€) menevä määräraha.

Hädän hintalappu on syytä muistaa, kun ääni väristen vaadimme valtiota auttamaan ja samaan aikaan osoitamme mieltä paljon pienemmän mittaluokan menoista. Meidän on helppoa olla anteliaita, jos joku muu hoitaa laskun. Valtio on kuitenkin yhtä kuin sinä ja minä. Me maksamme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Verkkouutiset pehmentää. Siellä kirjoitetaan kuinka palvelut suomalaisille maksavat asiakkaalle vain kymppejä, mutta kokonaiskustannukset ovat tuhansia.

Yhteys on selvä. Tällä yritetään vaikuttaa mielikuviin, että tukee valtio suomalaistakin ja kuika paljon saamme yhteiskunnalta joten tunteksaa syyllisyyttä jos kehtaatte laskea mitä turvapaikanhakija maksaa.

Käyttäjän JyrkiSavikuja kuva
Jyrki Savikuja

Silloin kun kesällä ensimmäiset merkit hallitsemattomattomasta laajamittaisesta ongelmasta saatiin, olisi SM:n ja poliisin & rajavartiolaitoksen pitänyt käynnistää ulkomaalaislain tarkoittama ulkomaalaisvalvonta ja varautuminen tämän Lain kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta sekä ihmiskaupan uhrin tunnistamisesta ja auttamisesta edellyttämiin toimenpiteisiin.

Minusta jonkun oikeusvalvontaviranomaisen tulisi selvittää, että ketä muita kuin SM tulisi asettaa rikoksena epäiltynä esitutkintaan ja syytteeseen virkavelvollisuuksien rikkomisesta!

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Olen alkanut haaveilla, että lopettaisin nettoveronmaksamisen Suomeen. En vaan vielä tiedä, miten muuten sen saisi tehtyä kuin heittäytymällä työttömäksi.

Kirsi Rosengrén

Onelman aiheuttaa ne suomalaiset jotka sankoin joukoin on ahneutensa sokaisemina lähtenyt mukaan turvisbisnekseen. Nyt kahmitaan yhteiskunnan rahoja kaksin käsin omiin taskuin. Ja jotta rahakas bisnes voi pyöriä, niin tarvitaan koko ajan lisää turvapaikanhakijoita.

Tämä touhu romahduttaa Suomen ja yhteiskunnan.

Tälle bisnekselle on tehtävä stoppi. Täytyisi ottaa turvapaikanhakijoiden etuudet pois ja kun maassaololupa annetaan, niis vähienkin tukien saanti edellyttää jokapäiväistä työvelvoitetta. Kieltäytymisestä annetaan maastapoistumiskäsky. Yksityisille ei saisi antaa euroakaan tästä bisneksestä.

Kaksi toimenpidettä hillitsee tätä touhua merkitsevästi. Eli tuet pois jolloin 98% turvishakijoista lähtee pois, koska olivat täällä vain tukien takia. Sitten ei yksityisiä mukaan bisnekseen, jotta ei pääse ahneus ylläpitään touhua.

Käyttäjän PiviLaitinen kuva
Päivi Laitinen

Pasi Kortesuo.....maksaa se suomalainen työtönkin suomellle, totta. Tässä muutama fakta summista mitä maksaa työtön yksinhuoltaja ja kaksi alaikäistä lasta....eli keskiarvoksi muutettuna 8200€ /hlö/vuosi. Asumiskulujen jälkeen käyttöön jää huikeat 374€/hlö. Tuosta maksat sitten ruoan, vaatteet, harrastukset, opiskelun , puhelimen, tietokoneen, bussilipun jne..... .Eli näin se suomi tukee oman maan kansaa.
Suomen talous ei kasva turvapaikanhakijoita ottamalla, mutta syrjintää oman maan kansalaisia kohtaan se lisää.

Piku Koo

Olen nähnyt ruohonjuuritasolta sen, miten suurta tukea - siis rahoitusta - Suomen valtion (suuresti EU:n pakosta) harjoittama maahanmuuttopolitiikka vaatii. Ja ettei sekään riitä.

Olen työskennellyt sekä lastenohjaajana että koulunkäyntiavustajana. Luokassa saattaa lapsia / nuoria, jotka eivät osaa suomen kieltä juuri lainkaan, vaikka heille on sitä opetettu oikein lisäavun kera. Tuleeko näistä puolikielisistä sitten siivoojia - toivottavasti ei ainakaan sairaaloihin, kirjastoihin tai kouluihin, sillä miten kielipuoli ymmärtää ensiarvoisen tärkeitä alansa hygieniaohjeita?

Miksi Suomi yrittää tehdä työvoimaa kaikkein kalleimman kautta - ottamalla mahdollisimman vieraan kulttuurin ja kielen puhujia massoittain? Miksei pantaisi omaa koulutuspolitiikkaa kuntoon kerralla - eli turhat koulutuspaikat pois, tarpeelliset tilalle. Samalla kaikki nuoret töihin. Ansiosidonnaiset pois.
Kyllä siitäkin napinaa ja mielenosoitusta syntyisi, mutta se olisi pientä verrattuna siihen, mitä tällä menolla joudumme tulevina vuosina maksamaan. Monellakin tapaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset