Vilhelm Junnila On kotiinpaluun aika.

Kantolan uunissa paistuu

  • Hämeen-Anttila on mieltynyt tutkimusaiheeseensa
    Hämeen-Anttila on mieltynyt tutkimusaiheeseensa

Kansanedustaja ja entinen piispa Ilkka Kantola (sd.) haluaa suomalaiset lukemaan koraania. Hänen mukaansa islam on aiempaa näkyvämmin osa suomalaista yhteiskuntaa ja on selvää, että islamin merkitys vahvistuu. Kantola viittaa Ylen radio-ohjelmaan, jossa imaami Anas Hajjar ja professori Jaakko Hämeen-Anttila ovat yhdistäneet kaikkivoipaisuutensa. Jää nähtäväksi miellyttääkö heidän tulkintansa kaikkia muslimeja, joille koraani on pyhä kirja.

Takavuosina mainosrahoitteisella televisiokanavalla pyöri mainos, jossa laulettiin iloisesti "Kantolan uunissa paistuu". Yleisradion hallintoneuvostoa johtavan Ilkka Kantolan lausunnosta voidaan kuitenkin päätellä, ettei mene kauaa, kunnes Yle lähettää rukouskutsuja piristämään Kantolan entistä hiippakuntaa ja muita impivaaralaisia toimijoita.

Joulukuussa Yleisradio irtisanoi 74 työntekijää ja työtehtäviä karsittiin yhteensä 160 henkilötyövuotta. Hämeen-Anttilalla töitä riittää, sillä puolen tunnin jaksoja kuullaan peräti 60 kappaletta. Näin yleisradio edistää toimintaperiaatettaan, joiden seitsemästä kohdasta neljä sisältää tasa-arvon, kieliryhmien toimintaa, suvaitsevaisuutta, monikulttuurisuutta ja vähemmistö- ja erityisryhmiä ja kulttuurien vuorovaikutusta. Viranomaistiedotukset, kansanvallan, kotimaisen kulttuurin ja taiteen tukeminen ovat jääneet vähemmistöasemaan.

Kantola sanoo koraanin lukemisen olevan kansanvalistustyötä. Tarkoituksenmukaisuudesta ja määrästä voidaan kuitenkin keskustella.  Uskonnollisia kirjoja on aika paljon ja tasapuolinen kohtelu tärkeää, kuten toimintaperiaatteissakin lukee.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Voihan sitä yrittää. Paljon pidempään on suomalaisia yritetty saada lukemaan Raamattua. Minäkin kokeilin nuorena poikana. En päässyt edes Mooseksen kirjoja loppuun, kun totesin, että ei ole minun genreäni.

Opettajasta riippuen uskontotunnit ovat tainneet olla koulussa kyllä vielä ruotsin kieltäkin kovempi pala. Ainakin minun aikanani, jos parempaa ei ollut saatavilla, uskonnon opettajaksi valittiin se kaikkein lujauskoisin, joka kyliltä löytyi. Nykyään lienee sentään hieman paremmin.

Paljon enemmän pidin niistä radiosta luetuista Pekka Lipposen ja Kalle-Kustaa Korkin viiden minuutin tehoiskuista.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Lapsuudestani asti radiossa on lähetetty mm jumalanpalveluksia. Joillekin ihmisille uskonto on tärkeä ja sen takia Yle lähettää noita hengellisiä ohjelmia. Islamista on myös paljon vääränlaista tietoa liikkeelle ja sen takia on hyvä että tuodaan tietoa siitäkin uskonnosta.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Olen lukenut Koraanin läpi joskus 20 vuotta sitten ja erittäin vankka käsitykseni on, että meillä ei ole siitä kirjasta mitään opittavaa. Korukieltä, paljon ohjeitä perintäoikeuteen, naisten siveellisyysohjeita jne.

En ymmärrä ollenkaan Kantolan tulkintaa Yle:n Koraanin lukemisesta. Rahan tuhlausta, euron polttamista, koko touhu.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Niinpä. Tuon Rosengrenin kaipaaman tiedon islamista olisi kuvitellut voitavan tuoda esille hieman tiivistetymminkin. Silloin ne ehkä olisivat myös yleisemmin käyttökelpoisia. Muslimimaihin töihin lähtevälle on varmaan hyödyksi tutustua kohteensa viitekehykseen mutta ei siihen tarvitse välttämättä koko Koraania selityksineen lukea.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset