Vilhelm Junnila On kotiinpaluun aika.

On kotiin tulon aika

  • Ugaaso Abukar Boocowin kuva ruokapöydästään (Instagram)
    Ugaaso Abukar Boocowin kuva ruokapöydästään (Instagram)

Somalian naispuolisen ex-ulkoministerin Fowsiyo Yusuf Haji Adan mukaan tilanne maassa on tasaantunut ja jälleenrakentaminen aloitettu. Nyt Somalia kaipaa osaavaa työvoimaa, mm. koneinsinöörejä. Olisi molempien yhteiskuntien etu, että somalit palaisivat jälleenrakentamaan rakasta isänmaataan. Ehdotan heille ja muille paluumuuttajille kotiinpaluurahaa ja muuta virka-apua omassa maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassani.

Tanskan maahanmuuttoviranomaiset (Udlændingestyrelsen) ovat antaneet vastaavansisältöisiä lausuntoja kuin Fowsiyo Yusuf Haji Adan. Etelä-Afrikasta on jo alkanut valtaisa paluumuutto Mogadishuun ja muualle Somaliaan. Afrikan unionin ja Somalian hallituksen mukaan terroristijärjestö al-Shabaab on poistunut pääkaupungista ja maassa on toimiva hallitus ja parlamentti. Suomen ulkoministeriöllä on kuitenkin erilainen tilannekuva.

Ilta-Sanomat kertoi viime torstaina Ugaaso Abukar Boocowista, joka muutti Kanadasta takaisin Somaliaan. Hän halusi näyttää, että elämä Somaliassa on samanlaista kuin missä tahansa muualla maailmassa.

”Olen asunut täällä seitsemän kuukautta ja kuullut yhden räjähdyksen. Uutisten perusteella niitä tapahtuu kymmenen kertaa useammin”, nainen kertoi Helsingin Sanomille, joka tavoitti Abukar Boocowin haastattelua varten. Ilta-Sanomat näyttääkin iloisia kuvia aivan normaalista elämästä.

Lieksan sosiaalijohtaja Soile Syrjäläinen kertoi taannoin sanomalehti Karjalaiselle, että somaleissa on runsaasti korkeasti koulutettuja koneinsinöörejä. Syrjäläisen mukaan heidän todistuksensa on vain jäänyt Somaliaan. Esimerkiksi Lieksan somali sillanrakentajat ry:n nimi viittaa vahvasti siltainsinööreihin.

Meidän pitääkin osoittaa solidaarisuutta ja toimia aktiivisesti kotiinpaluun edistämisessä. Yhdistysnetin mukaan esimerkiksi Somali Insinööri Yhdistys ry vaihtoi ensin nimensä Somalian Kehitys Foorumi ry:ksi ja on nyt kokonaan kadonnut, ilmeisesti kotimaahansa. Olisi ihmisoikeuksien vastaista, jos emme tukisi tätä positiivista kehitystä. Myös somalialainen Rahma Omar on ehdottanut, että YK:n pakolaisjärjestö avustaisi paluumuutossa.

"Moni ihminen haluaisi palata, mutta heillä ei ole varaa" Omar totesi humanitaariselle uutislehdelle. Kotiinpaluurahalle olisi siis kysyntää myös kansainvälisesti.

 

http://vilhelmjunnila.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Nämä koneinsinöörit ja muut koulutetut somalit olisivat parasta kehitysapua mitä voisimme somaliaan lähettää tällä hetkellä. Nyt kun maassa on rauha, voidaan sitä alkaa rakentamaan uudestaan, aivan samalla tavalla kuin mekin rakensimme maamme sodan jälkeen ja tässä tarvitaan juuri koulutetuimman tällä hetkellä länsimaissa asuvien somalien apua!

Käyttäjän VilhelmJunnila kuva
Vilhelm Junnila

Koneinsinöörien työllistymistä on odotettu jo vuosia, joten heidän ammattitaito pitää saada hyvään käyttöön ennen kuin kokonaan unohtuu :) Kertasijoitus voittaa jatkuvan tulonsiirron. Kun katsoo näitä kuvia niin siltainsinööreillekin olisi puuhaa. http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Bridges...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Maksoihan valtio kyydin aikoinaan niille suomalaisille jotka tulivat Ameriikasta maata puollustamaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Somalipakolaisasiassa esiintyy suomalaisten keskuudessa usein suuri perspektiiviharha. Jotkut ajattelevat, että heitä on tullut eritoten Suomeen ja koulutettujen somalien takaisin lähteminen omaan "luvattuun maahansa" olisi hyväksi niin Suomelle kuin Somaliallekin.

Nyt on kuitenkin muistettava, että somalipakolaisia on pitkälti yli miljoona. Heistä pääosa on paennut lähialueille Afrikassa tai Lähi-Idässä ja siitä viidenneksestä, joka on suunnannut kulkunsa kauemmaksi, noin satatuhatta on Yhdysvalloissa ja toistasataatuhatta Länsi-Euroopan eri maissa.

Toki heitä Suomeenkin on yli kymmenentuhatta rantutunut, mutta se on vain pisaroita laineista.

Steve Segull

Voisitko sitten valottaa, miksi koulutettujen somalien palaaminen kotiinsa ei olisi hyväksi niin Suomelle kuin Somaliallekin?

Kiitos demografisesta selostuksestasi, mutta toivottavasti et tarkoita tilastoillasi sitä, että kymmenelle tuhannelle somalille pitäisi sanoa >>Ei, te ette pääsekään kotiin. Emme auta teidä, koska se olisi "vain pisaroita laineista"?>>

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset