Vilhelm Junnila On kotiinpaluun aika.

Kansanedustaja kalastajan kukkarolla

  • Kansanedustaja kalastajan kukkarolla

Kansanedustaja Stefan Wallin (r.) on tehnyt lakialoitteen (LA 42/2013), jossa hän vaatii viehekalastusmaksuun roimia korotuksia. Torstaina Eduskunnan käsittelyssä olleen aloitteen mukaan vuoden kalastuskortin hinta kohoaisi yli kolmanneksella ja viikon kortin hinta tuplattaisiin.

Wallin perustelee aloitettaan vesienhoidon resurssien riittämättömyydellä, mutta tarkempi tutkimus osoittaa, ettei tällaisesta pyyteettömyydestä ole kysymys. Perustelunsa jälkeen hän nimittäin ehdottaa, että kalastajilta kerätty summa siirrettäisiin vesienomistajille.

”…summa voitaisiin puolestaan käyttää maa- ja metsätalousministeriön pääluokassa kalastuslupamaksujen palautukseen vesienomistajille osoitetun määrärahan korottamiseen”

Vesienomistajat voivat harjoittaa vesienhoitoa, mutta aloitteella aiheutettaisiin kalastusta harrastaville entistä suurempi kustannusvastuu vesienhoidosta. Vapaa-ajankalastajia ei voi pahalla tahdollakaan vesien tilasta syyttää, mutta maksajaksi he kelpaavat. Tilastokeskuksen mukaan vapaa-ajankalastajien saaliista valtaosa on muuta kuin arvokalaa, jolla on myös vesienhoidollista merkitystä. Wallin mainitsee aloitteessaan virheellisesti, että kiinnostus viehekalastukseen kasvaa. Tilastot kertovat päinvastaista.

Valitettavasti kokonaisuutta katsotaan väärästä vinkkelistä. Saaristoluonnosta nauttimisen pitäisi kuulua kaikille ja maksujen korotukset uhkaavat tehdä harrastuksesta harvojen hupia. Saaristo-olosuhteet ovat haastavat matkailulle ja virkistyskalastukselle ilman aloitteessa kaavailtua lisälaskuakin. Itämeren biodiversiteetin suojelu ei voi perustua kalastajilta kiskottuun korvaukseen, jolla ei ympäristön tilaa muutettaisi. Lakia vesienhoidon järjestämisestä pitäisi laajentaa ja rahoituspohjaa vahvistaa, jotta EU:n myötävaikutuksella syntyneet ja Ympäristöministeriön siunaamat typpi- ja fosforipäästöjen vähennystavoitteet olisivat edes teoreettisesti mahdollista toteuttaa.

Mikäli virkistyskalastajia oikeasti ajateltaisiin, vesienhoidon kustannukset kerättäisiin yksinomaan niiden pilaajilta. Rahoituksella voitaisiin turvata kutupohjien ja muiden vesienhoidollisesti ja kalataloudellisesti arvokkaiden alueiden kunnostus. Käytäntö on toinen. Esimerkiksi heinäkuussa Aluehallintovirasto antoi oikeuden läjittää raskasmetalleja sisältäviä ruoppausmassoja Rajakarille. Tämän kaltaisilla ratkaisuilla vesille aiheutetaan todellista haittaa, jossa viehekalastajien siimat ovat kuin plankton Itämeressä.

Kirjoittaja on Varsinais-Suomen liiton saaristotoimikunnan puheenjohtaja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Muistakaa kertoa Wallin'ille, että hän on populisti. Todellinen populisti. Tuon lakialoitteen tarkoitus on vain kalastaa ääniä.

Missä ihmeessä hän silloin oli, kun kalaoppaat halusivat maksaa luvista. Saariston kalavesien omistajat eivät suostuneet myymään lupia suoraan ja RKP oli hiljaa kuin kusi sukassa.
Kun sitten tuli nykyinen kalastuslaki voimaan, koko saaristo huuteli rahan perään.
Miksi sitä ei silloin otettu kun sitä tarjottiin?
Miksi ei RKP silloin esittänyt jotain kompromissia tai ollut välittäjän roolissa?

[Toimin 90-luvulla kalastusoppaana. Ahvenanmaalaisille kelpasi raha.]

Reija Hirn

Mitä ylemmäs kalastusluvan hintaa hilataan, sitä useampi jättää sen kokonaan maksamatta. Kohtuullinen maksu olisi 20e/vuosi kaikesta kalastuksesta.

Heli Hämäläinen

Minä en kalasta, koska toistaiseksi puuttuu laituri ja vene sekä suvussa on näiden omistajia. Jos maksaisin kalakortin satunnaisesta hauenpurasta, kilohinnaksi tulisi 40 euroa kilolta + pitäisi hankkia kaikenmaailman vieheluvat.

Toisaalta jokamiehenoikeudella kaikenmaailman poimijat saavat ilmaiseksi viedä marjat mailtani. Uusi pysäköinninvalvontalaki toki tarjoaa minulle oikeuden laajentaa itselleni viranomaisoikeudet maillani, kunhan laitan vain maiden rajalle kyltin, jossa läpikäyn ehdot sekä tulemalla mailleni tulija hyväksyy ehdot. Voin esimerkiksi vaatia jokaisesta poimurista 40 euron valvontamaksun.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset